Belföld

„Még szép!” – nyugtázta nevetve Orbán, hogy minden megyei lapban ugyanaz az interjú jelenik meg

Orbán Viktor csütörtök délelőtt az április országgyűlési választás óta először tartott olyan sajtótájékoztatót, ahol néhány nem beengedett médium kivételével hosszan kérdezhették az újságírók a miniszterelnököt. Az eseményt percről percre közvetítettük: a sajtótájékoztatón sok minden szóba került Orbán körének elképesztő gazdagodásától, a túlóratörvényen és az uniós ügyeken át, egészen a jobboldali médiaholding közérdekből nemzetstratégiai fontosságúvá lett létrehozásáig.

Orbán most bizony nem nagyon mondott igazat
A korrupcióra a Fidesz nem tud elfogadható választ adni, Orbán hobbifilozófus lett. Ezek a tanulságok Orbán sajtótájékoztatójából.

A hatalmas médiaholdingról kérdezte az AP újságírója is Orbánt, aki szerint még így is médiaellenszélben kell dolgoznia, és a reggeli sajtószemlékben nagyon sok kormánykritikus hang van, és szerinte többségben vannak az ilyen hangok.

Az újságíró azt válaszolta:

ez lehet, hogy azért van, mert azok a kormánykritikus médiumok, akik függetlennek mondják magukat, mind a saját szempontjukból adják le a híreket. Azok meg, amik a kormányt támogatják, egyre összehangoltabban ugyanazt mondják, hiába vannak 476-an. Ha megnézzük a megyei lapokat, mindenhol ugyanaz az önnel [készült] interjú jelenik meg, mindenki ugyanazt a kormányt támogató mondatokat mondja.

Az Index szúrta ki, hogy ekkor Orbán nevetgélve Kovács Zoltán államtitkár felé fordult, és annyit súgott oda:

Még szép!

A vidéki lappiac leigázása 2016 őszén kezdődött, Mészáros Lőrinc akkor vásárolta fel a 12 megyei újságot kiadó Mediaworksöt, majd 2017 nyarán Andy Vajna megvette a Kisalföldet és a Délmagyarországot is kiadó Lapcom Zrt.-t, a Népszabadságot kivégző Heinrich Pecina pedig megszerezte a Russmedia nyomtatott üzletágát, köztük három, észak- és kelet-magyarországi napilapot.

Mészáros összes lapjában Orbán a címlapsztori
A megyei lapok sokszínűsége jegyében.

A megyei lapok olvasottsága ezzel a folyamattal párhuzamosan zuhanórepülésbe kezdett, de ez mit sem változtat azon, hogy így ellenzéki vélemények nem jutnak el ilyen formán a megyei lapok olvasóihoz.

A megyei lapok végül a nonprofit alapon működő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnál kötöttek ki, amit röviden jobboldali médiaholdingnak szokás nevezni. Ezzel a lépéssel még egy fokkal központosítottabb lett a Fidesz médiája, így valóban „még szép”, hogy egyszerre ugyanazok a tartalmak jelennek meg a különböző lapokban.

Orbán a sajtótájékoztatón egyébként az alapítvány nonprofit jellegével magyarázta, hogy nem vizsgálta sem a Gazdasági Versenyhivatal, sem a Médiatanács az egészen szokatlan piaci koncentrációt eredményező médiapiaci manővert.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik