Belföld

Névtelen levélből csináltak fullos lejárató kampányt Hadházy ellen

Nem tudta kinyomozni a rendőrség, hogy ki lophatta ki a tavalyi országgyűlési választást megelőző kampány idején Hadházy Ákos autójából a politikus pilótatáskáját. A szekszárdi kapitányság felfüggesztette a nyomozást, annak ellenére, hogy az akkoriban Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Bors a táskával együtt eltűnt repülési dokumentációkból származó adatok alapján lejárató cikket jelentetett meg internetes oldalán.

A lassan egy éve ellopott íratok között volt egyebek mellett Hadházy úgynevezett logbookja, amely lényegében egy egyedi, nem pótolható napló arról, mikor, mivel és hány órát repült kisgépes pilótaként. A politikus 12 év alatt szerzett magánpilóta-, majd kereskedelmi célú repülési engedélyt, amihez több száz órányi gyakorlórepülésre volt szüksége.

A Borsonline 2018 márciusában közölt cikke pontosan meg is írta mennyire:

A repülési naplók adatai szerint Hadházy Ákos 2016 végéig 350 órát töltött a levegőben.

Az egyértelmű jelek alapján a nyomozók megkeresték a novemberben a kormányoldali médiabirodalomba olvasztott Lapcom kiadót és a Borsot, hogy honnan szerezték az információkat. A rendőrségi jelentés szerint erre az alábbi válasz érkezett:

a kérdéses cikket egy ismeretlen személy dobta be a szerkesztőség postaládájába.

Majd amikor a rendőrség ismét jelentkezett, hogy megvizsgálnák a kéziratot és a borítékot az esetlegesen rajtuk maradt ujjlenyomatok miatt, a Bors ügyvédje közölte, hogy a papírokat időközben megsemmisítették. Megnyugtatásul azt is hozzáfűzte, hogy a levélben teljesen ugyanazok az állítások szerepeltek, mint az újságcikkben, a névtelen szerző mellékleteket pedig nem tett a géppel írt szöveg mellé.

Az ügyvéd állításából az következik, hogy a lapnak semmilyen bizonyítéka nem volt, amikor megalapoztak egy Hadházy-ellenes kampányt. A lehozott cikk arra az állításra épült, hogy a repülés egy nagyon drága „luxushobbi”, ezért becsléseik szerint a 350 órányi gépbérlésre és a vizsgákra „Hadházy egy családi ház árát költötte”.

A megjelenés után azonban nemcsak a többi kormányoldali újság vette át az állítólag névtelen levélben érkezett cikket, hanem a Fidesz is.

A választási kampány hajrájában sajtótájékoztatót tartott Budai Gyula, majd a kormánypárt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs is bejelentette, hogy vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez az akkor még az LMP társelnöki pozícióját betöltő ellenzéki politikus ellen. Hadházy a Facebook-oldalán egyébként már akkor közölte: 2004-ben kezdett repülni, és csak apránként költött rá, annak ellenére, hogy állatorvosként 24 órás ügyeleteket vállalva viszonylag jómódban él. 2017-ben hobbijára nyolc órát tudott szánni, és vizsgáját kivéve, többnyire a legolcsóbban bérelhető 20-40 éves gépekkel repült.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik