Belföld

Aránytalanul nő a cukorbeteg óvodások száma

Magyarországon 250-300 frissen diagnosztizált gyermeket érint évente az 1-es típusú diabétesz, ami háromszoros gyakoriságnövekedést jelent az elmúlt 30 évben — számolt be a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) honlapján. A cikk szerint különösen nyugtalanító jelenség, hogy

a betegség előfordulása a hat év alatti korosztályban még az idősebb gyerekekkel összehasonlítva is aránytalan mértékben nő.

Az autoimmun betegség kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, azonban megfelelő terápiával teljes életet élhetnek az érintett gyermekek.

Dr. Tóth-Heyn Péter, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese elmondta: az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatban az első és legfontosabb tisztázandó félreértés, hogy szemben a rossz táplálkozási szokások miatt jelentkező 2-es típusú cukorbetegséggel, nem civilizációs betegség, kialakulásában életmódbeli tényezők nem játszanak szerepet. Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, melyet az immunrendszer működésének zavara idéz elő.

A kórkép gyermekkorban alakul ki, a betegek száma pedig az elmúlt harminc évben megháromszorozódott. Jelenleg a világon a 15 év alatti, 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyermekek becsült száma közel 500 000, és évente nagyjából 80 000 új esetet regisztrálnak.

Magyarországon minden hatszázadik 15 évnél fiatalabb gyermek érintett, az 1-es típusú diabétesz napjaikban az egyik leggyakoribb krónikus gyermekbetegséggé vált.

Az érintett gyermekeket Magyarországon a 28 diabétesz centrum valamelyikében látják el, ahol szakemberek segítségével kialakítják számukra a legoptimálisabb kezelési módot, melynek alapköve az élethosszig tartó inzulinpótlás.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik