Belföld

Boross Péter kiakadt a Szent Korona tiszteletlen bámulóin

A volt kormányfő szerint nem kellene látogathatóvá tenni, elég lenne évenként megmutatni.

Mivel korábban többször is felvetették, hogy a Szent Koronának a Budavári Palotában lenne illő helye, nem az Országházban, az atv.hu megkérdezte a jobboldal néhány prominensét.

L. Simon László jó ötletnek tartaná az újabb költöztetést, de nem most, Náray-Szabó Gábor az Országház mellett érvelt, Boross Péter viszont azt mondta, a Szent Koronának a mostaninál több tisztelet járna. A volt kormányfő szerint az Országház Kupolacsarnokában a Szent Korona

nem kapja meg azt a tiszteletet, mely évszázadokon keresztül bevésődött a generációkba.

Azt jó döntésnek tartja, hogy az első Orbán-kormány idején kihozták a múzeumból, de szerinte még méltóbb elhelyezést igényelne.

Boross Pétert az zavarja, az, hogy a Szent Koronához bárki odamehet, a turisták oda nem illő öltözékben, egy gatyában, a fiatal nők lenge öltözetben, fedetlen keblekkel is látogathatják.

A volt kormányfő szerint egyszerűen nem kellene látogatni a koronát, elég lenne évenként megmutatni, elsősorban pedig is nem a Szent Korona helye az elsődleges, hanem az, hogy miként őrzik.

2000. január 1-jén, egyébként még koronagondnokként Habony Árpád helyezte el a Szent Koronát a Parlament kupolatermében.

Kiemelt kép: Boross Péter volt miniszterelnök az Antall József néhai miniszterelnök halálának 25. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencián az Országház Felsõházi üléstermében 2018. december 11-én. MTI / Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik