Belföld

Betekert a rendőrségre egy szombathelyi rokkantnyugdíjas, hogy megölte a nejét

A Szombathelyi Törvényszék jogerős ítéletet hozott annak a rokkantnyugdíjasnak az ügyében, akit emberölés kísérlete miatt állítottak bíróság elé mert másfél évvel ezelőtt kis híján megölte a nejét. A bíróság felmentette a férfit és elrendelte a kényszergyógykezelését.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a férfi a konyhai széken ülő feleségének az orrát és száját befogva, őt fojtogatni kezdte mindaddig, amíg a konyha padlójára leesett el nem veszítette az eszméletét. A férfi a bűncselekmény elkövetése után – azt gondolva és belenyugodva abba, hogy a sértett meghalt – összekészítette a ruháit egy sporttáskába, majd elbiciklizett a rendőrségre és bejelentette, hogy megölte a feleségét.

Helyszínre kiküldött járőrök azonnal mentőt hívtak az asszonyhoz, akinek koponyaalapra terjedő bevérzéses törése és mindkettő tüdőfél területi zúzódása lett.

Az IMEI-ben ideiglenes kényszergyógykezelés miatt tartózkodó férfit a bíróság távmeghallgatás útján hallgatta ki. A 112press.hu helyszíni tudósítása szerint  a bíró kérdésére a nő azt mondta, hogy a házasságuk 2015-ben romlott meg a házukra felvett hitel miatt. Egy évvel később merült fel, hogy elválnak.. Az asszony elmondása alapján ezt úgy tervezték, hogy eladják a házat, törlesztik a fennálló hiteleket, majd elválnak útjaik.

A feleség után a vádlott fia tett vallomást. A fiatalemberre a barátja írt rá, hogy a házuknál lábzsákos helyszínelők mozognak. Először nem vette komolyan, aztán elkezdte hívni az édesanyját és az édesapját, de senki nem vette fel a telefont. Ekkor haza sietett és szembesült a történtekkel. A férfi elmondta, hogy édesapja soha nem bántotta, jó apa volt, de néhány éve nagyon megváltozott a viselkedése és emiatt veszekedtek is. A fiú szerette volna, ha édesapja ismét olyan lenne, mint korábban.

Egy tanúként beidézett rendőr civil ruhában találkozott a férfivel a rendőrség Deák utcai kapujánál. A tanú azt gondolta, hogy a férfi rosszul van, kérdezte is tőle, hogy minden rendben van-e vele. A férfi ekkor elmondta, hogy megölte a feleségét. A tanú ekkor igazolta magát, hogy rendőr A férfin nem látszott vérnyom, de megismételte, hogy a felesége vérben fekszik otthon. Több címet is mondott, hogy hol. A férfi nagyon hullámzó hangulatban volt. Egyszer teljesen együttműködő volt, a másik pillanatban meg már ökölbe szorított kézzel agresszívnek látszott, emiatt a rendőrök figyelmeztették is.

A kapunál szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr is hasonlókról számolt be. A vádlott tőle azt kérte, hogy bilincselje meg, mert megölte a feleségét, de ellentmondásosan beszélt arról, mi történt.

A tárgyalás igazságügyi szakértők meghallgatásával folytatódott. A szakértő ismertette az idegenkezűségtől, bántalmazásból származó sérüléseket, többek között az arccsonttörést is. Egy másik szakértő a vádlott elmeállapotával kapcsolatos megállapításokat ismertette. Kiderült, hogy a férfi még jelenleg is korlátozottan képes csak felismerni a tettei súlyát és következményeit.  A vádlott a videokapcsolaton keresztül elmondta, hogy ő elismeri, hogy beteg.

Mivel a férfi a cselekmény elkövetésének idején elmebetegségben (paranoia) szenvedett, amely a cselekmény társadalomra való veszélyességének felismerését és a megfelelő magatartás tanúsítását kizárta, ezért felmentette és elrendelte a kényszergyógykezelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik