Belföld

Nem tudják kiváltani a súlyosan beteg hozzátartozók gyógyszereit

Nem minden orvos értesült arról, hogy az idei év végéig kötelező papíralapú receptet is írni a gyógyszert kapó betegeknek, és nem elég az elektronikus engedély, írja a Népszava.

Mindez komoly zavart okoz a gyógyszertárakban, hiszen az elektronikusan felírt gyógyszereket csak magának a betegnek adhatják ki a gyógyszerészek. Az új év kezdete óta a kialakult helyzet sok esetben drámaira fordult.

Egy budai nő például daganatos édesapjának akart kiváltani a fájdalomcsillapítóját, illetve tüdőgyulladására ható készítményét. A nő ugyan magával vitte apja e-személyijét, egy meghatalmazást két tanú aláírásával, felírási igazolása és receptje azonban nem volt, azt nem kapott az orvostól. A gyógyszerész pedig ezek nélkül nem adhatta ki a készítményeket.

A nő édesapja képtelen felkelni az ágyból, létkérdés számára, megkapja-e a gyógyszereket a tüdőgyulladására, a nő pedig azt sem tudja, mikor rendel újra az orvos, aki felírta a készítményeket. 

A gyógyszerész elmondása szerint ebben a budai patikában naponta többször is megismétlődik ehhez hasonló jelenet, nem ritka a sírás és átkozódás. Pedig a gyógyszerész jogsértést követne el, ha a recept vagy felírási igazolás nélkül adná ki a gyógyszert a hozzátartozónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik