Belföld

Sargentini is felszólal a magyar ellenzék brüsszeli tüntetésén

Orbán rabszolgatartó rendszere miatt tiltakoznak.

Brüsszelben is tüntetést tartanak kedden az Orbán-kormány ellen, az Ujhelyi István-féle Radikális Európai Demokraták (RED) szervezésében. A 17 órakor a Robert Schuman téren kezdődő eseményen Ujhelyi mellett felszólalnak a RED, a Momentum, a Párbeszéd és az LMP képviselői, és Judith Sargentini, a Zöldek holland képviselője is borzolja majd a Fidesz kedélyeit.

Sargentini a magyar kormány propagandahirdetéseinek elmaradhatatlan szereplőjévé vált, amit azzal vívott ki, hogy az ő nevéhez fűződik az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának jelentése a magyar jogállamiság helyzetéről, amely megalapozta hazánknak a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás alá vonását, ami uniós szavazati jogunk megvonásához is vezethet.

A keddi tüntetés felhívása szerint Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral és a nemzeti együttműködés rendszerével, ezt kívánják egyértelművé tenni az Európai Unióban is. „Nem Brüsszelt kell megállítani, hanem a külpolitikai és uniós fronton is ámokfutást végző Fidesz-kormányt” – áll a felhívásban, azzal kiegészítve, hogy piros lapot mutatnának Orbánnak és „rabszolgatartó rendszerének”. (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik