Belföld

Minden lényeges népszavazási kezdeményezést elkaszáltak

Az utóbbi egy évben 66-ból mindössze két, technikainak nevezhető kezdeményezés ment át a Nemzeti Választási Bizottságon.

Szinte az összes 2018-ban benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését „elkaszálta” a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – írja a Népszava. A testület legutóbbi ülésén éppen öt, a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban feltett kérdést utasított el, azaz az idei évet éppúgy kezdte, ahogyan a tavalyi esztendőt befejezte.

Az újság kiemeli, hogy

lényegében lehetetlen küldetés, hogy ellenzéki pártok vagy magánszemélyek kezdeményezése nyomán a magyar emberek dönthessenek a fontosabb ügyekben. Az utóbbi tíz évben mindössze egy referendum volt, azt is kormány kezdeményezte migránsügyben, s eredménytelen is volt. 

Pedig voltak próbálkozások szép számmal, a múlt évben összesen 66 népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, s két kivétellel valamennyi hitelesítését megtagadták. Ráadásul a két átengedett felvetés technikai jellegű, arról szól, hogy az aláírásgyűjtő íveket az interneten is ki lehessen tölteni.

Ehhez képest nem adtak esélyt annak a kérdésnek, amely arról szólt volna, akarják-e magyar emberek, hogy a kormány nyilvánosságra hozza a letelepedési kötvényekkel vagy a Paks 2 építésével kapcsolatos dokumentációt, hogy a parlament törvényben tiltsa meg a fizetett kormányzati hirdetéseket, hogy az ország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik