Belföld

Ölt a kémény, a pancser kőművest vádolják

A szabálytalanul épített kémény okozta a derecskei tragédiát.

A berettyóújfalui férfi szakszerűtlenül építette meg a sértett házánál a kéményt. A visszaáramlott szén-monoxid a sértett halálát okozta. A sértett családjával egy derecskei ingatlanban élt, amelyben a férfi maga készített egy kemencét. A sértettnek jó ismerőse volt a vádlott és 2013. nyarán megkérte őt, hogy a kemencéhez építsen kéményt.

A vádlott rendszeresen dolgozott segédmunkásként kőműves mellett, de a kéményépítéshez tapasztalattal, megfelelő szakmai tudással nem rendelkezett. 2013 őszén téglából falazott kéményt épített, de ennek magassága nem érte el a tető magasságát, így nem volt megfelelő a huzata, magasítani kellett.

A sértett nem akart több pénzt költeni téglára, ezért egy másfél méter hosszú eternit csövet vett, arra kérte a vádlottat, hogy azzal toldja ki a kéményt. A vádlott a sértett kérését teljesítette, a téglából készült kéményszakaszt fokozatosan leszűkítette, majd beépítette a 12 centi átmérőjű eternit csövet.

Miután a kémény elkészült, a lakóházban kialakított kemencéhez füstcsövet vezettek, csatlakozási pontjait sárral tapasztották be. Ezt követően a sértett és családja a kemencével rendszeresen fűtött.

2017. január 13-ról 14-re virradó éjszaka a sértett abban a helyiségben aludt, ahol a kemence volt és szén-monoxid-mérgezés miatt meghalt.

A vádlott az égéstermék-elvezető berendezések megépítésére vonatkozó szabvány több pontját megszegte, ezért áramlott vissza a házba a szén-monoxid. A Berettyóújfalui Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat. A vádiratban felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

Kiemelt fotó: Illusztráció / Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik