Belföld

Egymillióan maradhatnak háziorvos nélkül 2020-ra

Egyre több körzetben nincs háziorvos, az aktív szakemberek vészesen elöregedtek, a fiatalok pedig csak minimálisan érdeklődnek a pálya iránt, írja a Népszava. Ezek következtében lényegében befagyott a praxisok piaca.

Komáromi Zoltán háziorvos közel egy éve árulja budai praxisát sikertelenül, hiába voltak érdeklődők, végül egyikből sem lett üzlet. Az egészségügyi szakértőként is tevékenykedő orvos pedig húsz éve építi praxisát, közel 2500 páciense van.

Egy friss kutatás szerint a 60 év feletti háziorvosok 67,5 százaléka arra készül, hogy öt éven belül piacra dobja praxisát, az érdeklődők között azonban csak elvétve találni frissen végzett fiatalt.

Egy átlagos praxis 8-10 millióba kerül, de a fővárosban nem ritka a 20 milliós ár sem. A praktizáló háziorvosok 11 százaléka már elmúlt 60 éves, 11 százalékuk pedig 70 felett jár.

2020-ra pedig egymillió ember maradhat háziorvos nélkül az országban.

405 körzet már most is üres, ebből 380-ban tartósan nincs gyógyító. Egy friss kutatás szerint ezekben a körzetekben jóval nagyobb a kockázata, hogy valaki idő előtt meghal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik