Belföld

Kásler január 1-ig adott időt a sürgősségi osztályok átszervezésére

Január 1-ig át kell állniuk a kórházaknak az új sürgősségi rendre, írja a Népszava. Ez azt jelenti, hogy a kórházaknak tíz napjuk van az új rendszer kialakítására, de az ünnepek miatt még rosszabb a helyzet, hiszen csak három munkanap áll az igazgatók rendelkezésére.

Az új koncepció szerint az ellátásra érkezők adatait gyorsan rögzítik majd, ezután a mentővel hozottaknak öt percen, a saját lábukon érkezőknek 10 percen belül túl kell esniük az „osztályozáson”. Ezt a feladatot speciálisan képzett diplomás ápolók végzik majd el, nekik kell dönteni arról, hogy kinek, mikor, milyen ellátást kell kapnia. Az érkezők a besorolásuk szerint lehetnek újraélesztendők, kritikus állapotúak, sürgősen ellátandók, kevésbé sürgős esetek, valamint halaszthatók.

A kórházaknak január 1-ig információs pultokat kellene építeniük, szakembereket találni. A Népszava úgy tudja, a szakma azt szerette volna, ha az új rendszerből az akut alapellátási egységeket próbajelleggel vezetik be most egy-két helyen, és az ott szerzett tapasztalatok alapján felkészülve, a hibákat javítva kiterjesztik azt a sürgősségi osztályokra. Egy kórházigazgató a lapnak úgy fogalmazott, kisebb csodára van szükségük ahhoz, hogy január elsejére készen álljanak.

(MTI Fotó: Soós Lajos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik