Belföld

ÁSZ-elnök: Azért nincs pénz a kórházakban, mert elszórják

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Magyar Időknek adott interjút, amelyben azt az eddig nem ismert, logikai bakugrásokat bemutató közgazdaságtani okfejtést fogalmazta meg, hogy

idehaza nincs rendszerszintű korrupció. A tömeges visszaélés, vesztegetés ugyanis elszívja a pénzt a gazdaságból, megfojtja a vállalkozókedvet, kiöli a kezdeményezőkészséget, így pedig szükségképpen munkanélküliséghez, eladósodáshoz és elszegényedéshez vezet. Magyarországon ennek éppen az ellenkezőjét látjuk: a hazai gazdaság jelenleg – talán nem túlzást ezt mondani – szárnyal. A legfrissebb negyedéves adat öt százalék feletti növekedésről tanúskodik.

Az ÁSZ-elnök továbbá kifejtette, hogy a Párbeszéd és a Momentum állításával ellentétben nem az állami szerv, hanem szerinte a pártok nem voltak együttműködőek a pénzügyeik vizsgálatakor, tehát szó sincs arról, hogy a volt Fidesz-tag vezette intézmény el akarná lehetetleníteni a pártokat:

az Állami Számvevőszék éppen a jogállamiság őrzőjeként lép fel, amikor a szabályok megsértését megállapítja

– mondta Domokos, majd azzal folytatta, hogy „a pártok és a kórházak ügyei erősen hasonlítanak egymásra”. Az ÁSZ vezetőjének nagyon lesújtó a véleménye a kórházak gazdálkodásáról, például szerinte sok helyen még a leltár sincs rendben:

 Az ősbűnnek mégsem ezeket a szabálytalanságokat tartom, hanem azt, hogy a kórházak egy része többet költ, mint amennyi pénz kifizetésére jogosult lenne

– foglalta össze a helyzetet az elnök, aki szerint nem lehet megmondani, hogy ezért van, mert „az, hogy az ellátandó feladatokhoz képest kevés a pénz”, vagy azért, mert „a kórház vezetői rosszul gazdálkodnak”.

Azaz az ÁSZ-elnök szerint elképzelhető, hogy a kórházigazgatók szórják el a pénzt, a kormány viszont eleget ad igazából egészségügyre.

Pedig pénz szerinte bőven van:

Ha röviden akarnék fogalmazni, azt mondhatnám: a mostani minden idők legjobb állapota

– így értékelte Domokos a gazdasági helyzetet, aki szerint világos, hogy az egészségügybe is áramlik a pénz, csak „a bajok gyökere a megfelelő irányítás hiánya”.

Az elnök arra is reagált, hogy mintegy száz embert, azaz minden ötödik ÁSZ-alkalmazottat kirúgtak:

 Jövőre a kisebb létszámmal több ellenőrzést fogunk elvégezni, tovább növeljük a hatékonyságunkat. Erre pedig az ad lehetőséget, hogy az adatok nagy részét immár nem emberi erővel tekintjük át, hanem számítógépes programok segítségével, automatizált módon

– tehát 2018-ra megérkeztek a számítógépek a Számvevőszékre is. Domokos szerint más állami intézményeknél is hasonló módon meg lehetne nyirbálni a személyi állományt.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik