Belföld

Verhofstadt a Facebookhoz fordult a magyar kormány propagandavideója miatt

Egy négy évvel ezelőtti nyilatkozatát hamisították meg.

Levelet írt Mark Zuckerbergnek az Európai Parlament liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt, azt kérve, hogy távolítsák el a Facebookról a magyar kormány által terjesztett videót, amelyben egy 2014-es nyilatkozatát meghamisították.

Verhofstadttól a videóban azt a mondatot ragadták ki, hogy „szükségünk van bevándorlásra”. Csakhogy a teljes mondat, amelyből ezt kivágták, így hangzott:

Szükségünk van a bevándorlásra, de törvényes bevándorlásra van szükségünk. Jelenleg ennek az ellenkezője, illegális bevándorlás és embercsempészet zajlik.

A Facebook-vezér figyelmét arra hívja fel Verhofstadt, hogy a videó, amellett, hogy félrevezető, azzal a szándékkal készült, hogy gyűlöletet szítson a bevándorlók ellen. Szerinte a közösségi portál üzemeltetőjének cselekednie kell, ugyanis vállalta, hogy betartja a gyűlöletbeszéddel és dezinformációval szembeni európai szabályozást.

Az uniós politikus arra is felszólította a Facebookot, hogy minden felhasználónak, aki látta a magyar kormány videóját, mutassa be azt az Euronews-riportot is, amely leleplezi annak valótlanságát, hogy kiegyensúlyozott és tényszerű tájékoztatásban részesülhessenek az emberek. (Fotó: Europress – HO / AFP / PRU)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik