Belföld

Ungár Péter papíron kiszállt a családi ingatlancégből

Ez a lépés azonban látszatintézkedésnek tűnik.

Papíron kiszáll a családja érdekeltségébe tartozó ingatlancégből Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő – írja a hvg.hu. A politikus azzal indokolja a döntést, hogy tiszta helyzetet akar teremteni. A Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt-ben (BIF Nyrt.) meglévő részvénycsomagját bizalmi vagyonkezelőre ruházza át.

A portál szerint Ungár azért döntött így, mert állandó hitelességi problémaként merült fel vele szemben, hogy részvényes az édesanyjához, Schmidt Máriához köthető társaságban, amelyben a Mészáros Lőrinc köreihez sorolt Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. is vásárolt részesedést, 5,7 milliárd forintért.

Miközben a BIF-ben meglévő 2,75 százalékos tulajdoni hányadát átruházza, továbbra is tulajdonos marad a testvérével, Ungár Annával és édesanyjukkal közös PIÓ-21 Kft-ben, amely a BIF nagyrészvényese. Ezt azzal indokolta, hogy a családi cégben lévő részesedéshez édesapja korai halála miatt, örökség útján jutott, és kisebbségi tulajdonosként annak döntéseibe semmilyen érdemi beleszólása nincs.

„Miután a saját tulajdonrészemet vagyonkezelésbe adtam, innentől mindenki számára nyilvánvaló kell, hogy legyen, hogy a piaci döntésekbe semmilyen beleszólásom nincs” – jelentette ki Ungár, aki nem árulta el, kire bízta a részvénycsomagot.

A hvg.hu megkeresésére Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke látszatintézkedésnek minősítette a lépést. „Ennél a konstrukciónál a törvény kimondja, hogy a bizalmi vagyonkezelőnek a kedvezményezett javára kell kezelnie a vagyont” – mondta, vagyis szerinte Ungár valójában nem mond le a vagyon hozamáról. Ha tényleg ki akarna szállni, simán eladná a tőzsdén – jelentette ki. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik