Belföld

Munkavállalói minimumról egyeztettek az ellenzéki pártok és szakszervezetek

Egyetértettek abban, hogy nem akarnak öncélú politikai hasznot húzni a tüntetésekből.

Több ellenzéki párt és szakszervezet részvételével tartottak kerekasztal-megbeszélést kedden a Magyar Iparszövetség székházában. Zártkörű tárgyaláson egyeztettek a munkavállalók érdekképviseletéről és a további demonstrációkról – számolt be az Alfahír.

A portál információi szerint parlamenti és parlamenten kívüli pártok egyaránt képviseltették magukat. Napirenden volt a túlóratörvény-módosítások elleni további fellépések megtervezése, és egyetértés bontakozott ki abban, hogy az ellenzéki pártok a szakszervezetek szerepét nem akarják átvenni, és öncélú politikai hasznot sem akarnak húzni a tüntetésekből.

Ander Balázs jobbikos képviselő elmondta, hogy pártja egy munkavállalói minimum elfogadását kérte a résztvevőktől, ami arra épül, hogy minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez. A tervezetre, melynek része a korkedvezményes nyugdíjak rendszerének visszaállítása, a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjának lehetősége, az európai bérunió és az állami-önkormányzati dolgozók bérszakadékának felszámolása, a megbeszélésen részt vevő pártok nyitottságot mutattak, csütörtök délig jelezhetik észrevételeiket.

Amennyiben a pártok megegyeznek a munkavállalói minimumról, azt később, kormányra kerülésük esetén vállaltan végrehajtják

– mondta Ander, hozzátéve, hogy nem a politikusokért vannak kint az emberek az utcán, hanem ők akarnak tenni valamit az emberekért, és ezt számon kérhető módon szeretnék megígérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik