Belföld

Börtön lehet a földmutyiból, befolyásolták az árveréseket

A banda tagjai azért kértek pénzt, hogy ne licitáljanak.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vesztegetés elfogadása miatt emelt vádat egy 48 éves orosházi férfi és 11 társa ellen. 2016-ban a kormányhivatalok által lefolytatott földárveréseken jogtalan előnyt kértek az elővásárlási joggal rendelkező helyi földművesektől azért, hogy az árverésen licitálással ne emeljék meg a kikiáltási árat.

A Bács-Kiskun, Békés megyében, Budapesten és Szombathelyen élő vádlottak maguknak is többször vettek árveréseken földterületeket. 2016-ban egymás közt egyeztették, hogy egy árverésre ki regisztrál, majd a helyszínen beszélgetést kezdeményeztek az árverezőkkel.

A beszélgetéseken felmérték, ki az az elővásárlási joggal rendelkező földműves, akinek a föld fekvése, aranykorona-értéke, művelési ága miatt komoly érdeke fűződik a föld megvásárlásához. A vádlottak az információk alapján azt ígérték, egy bizonyos összegért nem licitálnak, így az érdekelt földműves a kikiáltási ár feléért veheti meg a földet.

A vádlottak általában a becsérték és a kikiáltási ár fele közötti különbözetnek megfelelő összeget kértek a gazdáktól.

Kilátásba helyezték, ha a potenciális vevő nem hajlandó az általuk meghatározott pénzt kifizetni, akkor a licitálásnál olyan mértékben megemelik a vételi ajánlatot, hogy a helyi gazdák vagy elállnak a további licitálástól, vagy csak a becsérték többszöröséért vehetik meg a földet.

A vádlottak a Kalocsán, Berettyóújfaluban, Zalaegerszegen és Ráckevén tartott földárveréseket próbálták így befolyásolni. A helyi gazdák végül nem fizettek a vádlottaknak. A főügyészség a büntetlen előéletű vádlottakkal szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik