Belföld

Nem beszámítható a tornyospálcai gyilkos, aki 33 késszúrással végzett apjával a szerelme megölése után

Ismét megúszhatja a gyilkosságot az a tornyospálcai férfi, aki a szerelme 14 évvel ezelőtti megölése után különös kegyetlenséggel végzett az édesapjával is idén januárban.

A vádirat szerint a 30-as éveiben járó férfi kényszergyógykezelését már 2004-ben elrendelte a bíróság, amikor a barátnőjét ölte meg különös kegyetlenséggel. A kényszergyógykezelést egy zárt intézetben hajtották végre a fővárosban. Ez 2008 májusáig tartott, ekkor a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette azt, és a férfit az otthonába bocsátották.

Ezt követően a vádlott az édesapjával és az édesanyjával élt közös háztartásban a tornyospálcai házukban, és a családi gazdaságban dolgozott. Elmebetegsége már 2002 óta fennállt, rendszeresen gyógyszereket kellett szednie emiatt. A férfi idén januártól önkényesen csökkentette, majd abbahagyta a gyógyszerek beszedését, amitől a mentális állapota leromlott.

Január huszadikán reggel munkásokat szállított a család gyümölcsösébe, majd hazaérve azt látta, hogy az édesapja nem érzi jól magát és az ágyon fekszik. A férfi magához vett egy 19 cm pengehosszúságú kést, majd mindenféle előzetes vita nélkül az ágyon fekvő édesapjára támadt. Az idős férfi testén összesen 33 sérülést okozott a késsel, amitől a helyszínen meghalt. Az apja sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az életét a szakszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg.

A férfi ezt követően az udvaron tartózkodó édesanyjának elmondta, hogy mit tett, majd megvárta a rendőröket.

A vádlott jelenleg is elmebetegségben szenved, ezért képtelen volt arra, hogy felismerje cselekményének a következményeit, vagy a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson. Tartani lehet attól, hogy megfelelő gyógykezelés hiányában hasonló bűncselekményt követne el újra.

Az ügyészség emberölés bűntettével vádolja a férfit, de mivel kóros elmeállapota miatt nem büntethető, az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság mentse fel a vádlottat, és egyidejűleg rendelje el a kényszergyógykezelését. A férfi már az előkészületi ülésen beismerte a bűnösségét, de részletesen nem beszélt a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés részleteiről.

Pénteken az igazságügyi elmeorvos-szakértők meghallgatásával folytatódott a tárgyalás. A szakértők egyértelműen kijelentették, hogy a férfi az egészségi állapota miatt nem volt képes tettét és ennek következményeit felismerni. A törvényszék a tárgyalást elnapolta, mert tisztáznia kell azt, hogy a férfi a beismerő vallomás megtételekor tudatában volt-e nyilatkozata súlyával és következményeivel.

Az új büntetőeljárási törvény szerint, ha a vádlott a bűncselekmény elkövetését beismeri, és a vallomástételkori beszámítási képességéhez ésszerű kétely nem fűződik, akkor a bíróság a beismerő vallomását elfogadhatja, és ítéletet hozhat az ügyben.

Jelen ügyben, ha megállapítást nyer az, hogy a férfi beszámítási képessége megvolt, akkor a következő, február 15-i tárgyaláson akár ítélet is születhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik