Belföld

Több millióért akarták eladni a születendő babájukat

A Pest Megyei Főügyészség emberkereskedelem előkészületének vétsége miatt emelt vádat azzal a házaspárral szemben, akik születendő gyermekük örökbe adásáért ötmillió forintot kértek.

Év elején a Fókusz készített rejtett kamerás riportot arról, hogy körülbelül 2500 család vár arra, hogy örökbe tudjon fogadni gyereket. A nagy kereslet miatt pedig egyre több terhes nő dönt úgy, hogy pénzt kér magzatáért, még akkor is, ha ez bűncselekmény.

A riporter az örökbefogadás kérdéseit érintő riportjához gyűjtött anyagot, és több apróhirdetést is feladott emiatt A hirdetések azt tartalmazták, hogy a párjával együtt szeretnének nyílt örökbefogadással kisbabát örökbe fogadni. Ezért várják olyan kismama jelentkezését, akinek nincsen lehetősége maga felnevelni a gyermekét, s ilyen módon gondoskodna a jövőjéről. Ténylegesen azonban nem akart gyermeket örökbe fogadni.

A házaspár január első napjaiban olvasta a hirdetést. A nő gyermeket várt. Mivel a születendő babát nem akarták megtartani, és a terhességet megszakító műtét időpontja is ki volt már tűzve elhatározták, hogy felkeresik a hirdetés feladóját és több millió forintot kérnek a születendő gyermekük örökbefogadásáért.

Egy személyes találkozót beszéltek meg, ahol a férfi előadta, hogy „mindennek ára van”. Azt mondta, hogy ötmillió forintot kérnek a születendő gyermekük örökbe adásáért cserébe. Ebből kétmilliót rögtön az elején, a többit hat hónapra elosztva, s a végén a fennmaradó összeget.

Az újságíró kitért a felajánlás elől. A nő megszakította a terhességét. A Pest Megyei Főügyészség emberkereskedelem miatt emelt vádat a házaspár ellen. A vádlottak bűnösségéről a Budapest Környéki Törvényszék dönt.

A becslések szerint Magyarországon jelenleg 20 ezer gyermek vár arra, hogy örökbe adják. Az elavult és körülményes procedúra miatt azonban közülük csak 900 kerül évente új szülőkhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik