Belföld

Több tucat dohányboltot rabolt ki egy négytagú csuklyás banda

maszkos-rablo(210x140)(6).jpg (maszk, rabló, betörő, )
maszkos-rablo(210x140)(6).jpg (maszk, rabló, betörő, )

A négy férfi 2014 őszén megállapodott abban, hogy betörések révén szereznek pénzt és egyéb értékeket. Kifejezetten erre a célra vásároltak egy személygépkocsit, amire a bűncselekmények elkövetése előtt különböző lopott rendszámokat szereltek fel, majd azzal mentek a helyszínre.

A kocsit egy gyömrői tanyán tárolták, ahol a tervezett betörések előtt gyülekeztek. Itt terepszínű vagy sötét ruhákba öltöztek, a fejükre csuklyát és maszkot, kezükre pedig kesztyűt húztak, majd magukhoz vették a betöréshez használt szerszámokat.

A betörésekhez használt kocsiba összehegesztett szögeket rejtettek arra az esetre, ha üldözőbe veszik őket. Az volt a tervük hogy szétszórják az úttesten, hogy az üldöző járműben defektet okozzanak. De előfordult olyan is, hogy a szögeket a bűncselekmény helyszínén szórták szét azért, hogy az üldözésüket megnehezítsék.

A rablók 2014 szeptembere és 2015 februárja között jellemzően Budapesten, valamint Pest megyei településeken összesen több mint 30 betöréses lopást követtek el túlnyomórészt dohányboltok sérelmére, ahonnan jellemzően a széfet, készpénzt, dohányárut és egyéb értékeket tulajdonítottak el.

A vád szerint összesen több mint 45 millió forint kárt okoztak. Ebből csaknem 30 millió forint értékű volt a betörések során eltulajdonított dohányáru, amelyet egy ötödik társuknak, mint orgazdának értékesítettek a kereskedelmi ár feléért.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a négy férfival szemben több rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra, míg ötödik társukat orgazdasággal vádolta.

A bíróság  5 és 7 év közötti fegyházra ítélte őket, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsáthatók. Orgazdasággal vádolt társuk 2 év letöltendőt kapott.

Az ítélet nem jogerős, a kerületi ügyészség súlyosításért fellebbezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik