Belföld

A karácsony a részletekben rejlik (X)

Mutatunk néhány tippet, hogyan örökítsd meg az ünnep szépségeit

Közeleg a karácsony; ilyenkor a környezetünk, az otthonunk és mi magunk is ünnepbe öltözünk, ami kimeríthetetlen témákat nyújt a fotózás szerelmeseinek. Megmutatjuk, hogyan ejtsd rabul a karácsonyi pillanatokat az okostelefonod segítségével!

1. A fény ünnepe

A fotózás során a legtöbb fejtörést az amatőrök és profi fotósok számára is a fényviszonyok okozzák. Ha beltérben fotózol, a karácsonyi fényfüzérek és a kandallóban ropogó tűz lángja sokat alakíthat a szobában készült családi fotók minőségén, ezért fontos, hogy mindig csinálj próbafelvételeket. Az okostelefonok többsége a környezeti viszonyokhoz igazodva már automatikus beállításokat használ, de nyugodtan kísérletezz egyéni megoldásokkal is. A vakut ilyenkor jobb, ha kikapcsolod, mert a változatos fényviszonyok miatt könnyen kiéghetnek a világosabb részletek és a beltéri fények sem lesznek annyira kivehetők.

2. Van, ami nem maradhat ki – családi csoportkép

Használd ki a rokonok jókedvét, tegyél be valami jó zenét, és jöhet a csoportkép. Ha tradicionálisabb beállításokat kedvelsz, kapcsold be a készüléked időzítőjét és számolj vissza hangosan, így minden családtagnak egyértelmű lesz, mikor kell mosolyognia vagy épp egy pillanatra nyugton maradnia. A háttérből vegyél ki mindent, ami fénylik vagy túlságosan elvonná a figyelmet a kép főszereplőiről, válassz semleges felületet. A Mate 20 Pro akkor is segít, ha a csoportfotók után még portréképeken is megörökítenéd a kedvenc családtagokat: a portréképeid feltűnőbbé válhatnak  a beépített Bokeh effektus szívecske és örvény beállításának köszönhetően, és a vicces és nem mellesleg mókásan giccses fotókkal az ismerőseidet is eláraszthatod.

3. Csak bátran a beállításokkal

A karácsonyi albumod könnyen egyhangú lehet, ha csak témákat és beállításokat variálsz. Ne félj kipróbálni új dolgokat; szelfizz a nagyival, örökítsd meg a családot felülről az ünnepi vacsora alatt. Játssz a látószögekkel, használj olyan beállításokat is, amiket eddig még soha. Ha sokan vagytok, bizonyos eszközök segíthetnek a tökéletes képek elkészítésében: használjatok bátran állványokat vagy akár vakus szelfibotot, hogy senki se maradjon ki a mókából. A karácsony az év egyetlen olyan időszaka, amikor a legrondább ruhák és kiegészítők viselése teljesen elfogadható, sőt még menő is. Vedd elő a direkt az ünnepekre tartogatott csúnya pulcsi – vastag zokni szetted, és tündökölj a fotókon, mintha nem lenne holnap.

4. Láss többet!

A videózás se maradjon ki a karácsonyi repertoárból. A készülődés vagy az ajándékok kibontásának megörökítésére és a gyerekek szórakoztatására is kiváló megoldás lehet a lassított felvételek, egyéb mozgóképes tartalmak készítése, amiket aztán kedvetekre szerkeszthettek. Ha ragaszkodsz a fényképezéshez, próbáld ki a makró fotózási módot. Káprázatos képeket készíthetsz okostelefonoddal, ha ezeket a beállításokat használod. A makró mód nagy mestere a Huawei Mate 20 Pro, amely segítségével egészen közelről – 2,5 cm-ről – tűéles és részletgazdag fotókon kaphatod lencsevégre a karácsony csodáit az ablakokon elterülő jégvirágtól, a fenyőfa díszein át, az ajándékokig. Akkor sem kell aggódni, ha a legnagyobb fenyőfát vonszoljátok haza a piacról; a Mate 20 Pro ultraszéles látószögű lencséjének hála, teljes pompájában meg tudod örökíteni a karácsonyfátokat és az előtte éneklő egész családot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik