Belföld

Felmentették a SOTE egyik koraszülöttcentrumának osztályvezető főorvosát

Csütörtökön délben felmentették Kocsis Istvánt, a Semmelweis Egyetem II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája PIC osztályának osztályvezető főorvosát – tudta meg a 24.hu.

Értesülésünk szerint a főorvossal együtt egy kollégája is távozik a koraszülöttek intenzív ellátását végző osztályról, ahol így nem marad neonatológus.

A felmentés indokáról, és arról, hogy a két orvos távozása mennyire veszélyezteti az osztály működését megkérdeztük a SOTE-t, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

A Kocsis István által 5 éve vezetett 24 ágyas osztály közel dupla akkora, mint a Honvédkórház PIC osztálya, amely december 16-án zár be. Nemrég kiderült ugyanis, hogy a Honvéd koraszülöttcentrumában nincsenek meg a működtetéshez szükséges személyi feltételek, értesülések szerint az osztályról egy év alatt hét szakorvos távozott.

A kapacitáshiányt a  fenntartó Honvédelmi Minisztérium is elismerte, és közlésük szerint a bezárást követően elsődlegesen a Szent János Kórházon kívül éppen a Semmelweis Egyetem osztályaira irányítják a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a Semmelweis Egyetem közleményt tett közzé a honlapján, amelyben Kocsis felmentését megerősítik, a vele együtt távozni szándékozó orvosról nem ejtenek szót, de cáfolják, hogy neonatológus nélkül maradt az egyetem egyik koraszülött ellátásért felelős osztálya. (Amit lapunk nem is múlt időben állított.)

A Nőgyógyászati Klinika egyik Perinatális Intenzív Centrumának osztályvezetőjétől az egyetem ma visszavonta a vezetői megbízást, ugyanakkor az említett orvos továbbra is a klinikán dolgozik. Az ellátás stabil, a PIC osztályokon minden nap minden órájában folyamatos szakorvos jelenlét mellett, az osztályok méretének megfelelő létszámú egészségügyi szakdolgozó és szakorvos jelölt végzi a gyógyító munkát.

Kiemelt kép: MTI Fotó / Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik