Belföld
Budapest, 2014. szeptember 8.
Csecsemõ fekszik egy inkubátorban a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) koraszülött intenzív centrumában (PIC) Budapesten 2014. szeptember 8-án. Átadták az intenzív centrum korszerûsített orvostechnikai eszközparkját. A több mint 112 millió forintos vissza nem térítendõ uniós forrásból megvalósult projekt során a legkorszerûbb inkubátorokat, lélegeztetõ gépeket, multifunkciós betegõrzõ monitorokat, ultrahangkészülékeket vásároltak, illetve megújult az ezeket összekötõ informatikai rendszer is.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A minisztérium elismerte: bezár a Honvédkórház koraszülött osztálya

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 11. 28. 17:39

A napokban több sajtótermék,, így a 24.hu is megírta, hogy december 15-én bezárják a Honvédkórház országos elismertségű koraszülöttcentrumát, mert nincsenek meg a működtetéshez szükséges személyi feltételek. Az értesülések szerint az osztályról egy év alatt hét szakorvos távozott, felmondásuk okai közé sorolták a megbecsültség hiányát és az alacsony fizetést is.

A Honvédelmi Minisztérium mindeddig tagadta, hogy a koraszülött osztály akár rövid időre is bezárna, ezzel szemben szerda délután a következő közleményt adták ki:

Kapacitáshiány miatt – az illetékes tárcával folyamatosan egyeztetve – a PIC előre láthatóan 2018. december 16-tól kezdődően rövid időre, átmenetileg elsődlegesen a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház azonos profilú osztályaira intézményekbe irányítja a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket. Így a biztonságos ellátás folyamatos.

Ugyanakkor a minisztérium szerint ez még mindig nem jelent bezárást.

Ezt érdemes összevetni azzal a válasszal, amelyet a minisztérium korábban lapunknak küldött akkor, amikor a bezárás felől érdeklődtünk.

A Honvédelmi Minisztériumhoz érkezett megkeresésére hivatkozva tájékoztatjuk, hogy értesülése téves. A Honvédkórház koraszülött osztálya nem zár be, ott biztosított a betegellátás. Amennyiben kapacitáshiány következne be egy részlegen – más intézménybe történő irányítással – a betegellátás akkor is biztosított.

A szerdai közleményből látszik, hogy a korábbiakkal ellentétben a minisztérium szerint a biztonságos ellátás feltételei most nem adottak a Honvédkórházban, ezért szükség van arra, hogy a betegeket átirányítsák más intézményekbe.

A minisztérium tehát most azt is elismerte, hogy szakemberhiány van,

de állítják: „a Honvédkórház Koraszülött Intenzív Centrum működése néhány héten belül ismételten visszaáll a családok, az édesanyák, a babák szolgálatába”.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.