Belföld

Tarlós István csúnyán beszólt Tarlós Istvánnak

Az elmúlt nyolc év politikai fordulatai elég sok ember véleményét alakították át a korábban egységesen értékesnek hitt dolgokkal kapcsolatban, de kevesekét annyira, mint Tarlós István főpolgármesterét. Miután a CEU hétfőn bejelentette, hogy mivel a kormány nem írta alá azt a nemzetközi szerződést, amit eleve a kormány követelt, kénytelen Bécsbe költözni, Bécs polgármestere örömmel fogadta a költözést. Tarlós István persze azonnal helyretette.

A bécsi főpolgármester még új és valószínűleg nem tudja, mi a dolga és mi nem a dolga

mondta Tarlós az ATV-ben, majd azt, hogy nem hajlandó a Fidesszel szemben állást foglalni, még akkor sem, ha az általa vezetett város legjobb egyetemét üldözik el, azzal indokolta, hogy más sem érti a helyzetet, ami természetesen nem igaz. (Legalább egy ember érti.)

Tarlós az összefoglaló szerint többször kijelentette, hogy ez az ügy nem tartozik a kompetenciái közé, ezért nem tudja megállapítani, hogy mi igaz abból, ami elhangzott. Mint mondta: annyit hallott, hogy vannak jogszabályok és törvények, amiket minden egyetem betart, állítólag ez az egy intézmény pedig nem, és ez elfogadhatatlan, ha így van. Kijelentette: ő ennek az igazságtartalmát nem tudta ellenőrizni, de szerinte azok sem, akik most a leghangosabban verik a dobot.

Kár, hogy tíz évvel ezelőtt, a főpolgármesteri szerepre készülve ezt még nem így gondolta. 2008-ban ugyanis ezt írta:

A főpolgármesteri kampányban jártam az akkori elnöknél, Vízi E. Szilveszternél is, aki elmondta, hogy a fővárosnak nincs semmi kapcsolata az Akadémiával, és mint kiderült, az egyetemekkel sincs. Az természetes, hogy nincs függelmi kapcsolat, nem is szabad, hogy legyen, de mégis, Közép-Európa egyik egyetemi, tudományos központja vagyunk, és ennek a ténynek nem szabadna ennyire, hogy úgy mondjam, hidegen hagynia a városvezetést.

A részlet Tarlós István Vendégjárás Budapesten című könyvéből van (Éghajlat Könyvkiadó, Budapest, 2008.), a találatért köszönet Király Dávidnak, a Republikon Intézet Budapest-szakértőjének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik