Belföld

Már zajlik a fideszes médiaholding „adományainak” lepapírozása

A tranzakciók egy kaptafára történnek, még az eljáró ügyvédi iroda is ugyanaz.

Már zajlik a lepapírozása annak, hogy szinte a teljes fideszes médiát egyetlen alapítványba szervezik. Mint ismert, a kormányhoz közel álló médiatulajdonosok egyszerre és ingyen „felajánlották” érdekeltségeiket a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak.

A G7 azt írja, hogy a Hír TV-nél, a Figyelőnél és a Hung-Ister műsorgyártó  cégnél már bejegyezték az alapítvány tulajdonjogát, és néhány napon belül sor kerülhet ugyanerre a Lokált és a 888-at kiadó Modern Media Group Zrt-nél, valamint a Ripostot, a Faktort és a Hello! magazint gondozó Ripost Media Kft-nél – ezek a cégek már szintén megállapodtak az alapítvánnyal, csak a cégbírósági bejegyzésre várnak.

A tranzakciók érdekessége, hogy teljesen egy kaptafára zajlanak, még az eljáró ügyvédi iroda is ugyanaz. A médiatulajdonosok minden esetben adományozási szerződést kötnek az alapítvánnyal, aminek keretében átadják az adott vállalat valamennyi részvényét. Szintén szemet szúr, hogy a korábban Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hír TV és a Hung-Ister esetében több tulajdonost is Vida Ildikó egykori NAV-elnök képviselt.

Az eddig átadott cégek csak töredékét jelentik azoknak, amelyek az alapítványhoz kerülnek majd, a nagyobb vállalatoknál még nem indult meg az átruházás. Ebben közrejátszhat, hogy Matolcsy Ádám tulajdonjogát az Origo kiadójában csak a napokban jegyezték be, és Mészáros Lőrinc is csak a közelmúltban lett feleségével együtt kizárólagos tulajdonosa médiaérdekeltségeinek. (Fotó: Facebook / Orbán Viktor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik