Belföld

Az új fideszes médiaholding azt állítja, hogy csak az egyensúlyt akarják fenntartani

Az alapítvány fő célja, hogy kiegyensúlyozott médiát szolgálja, megőrizze és fenntartsa Magyarországon,

írta levelében Szánthó Miklós, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának tagja a New York Times-nak. Ez az a jobboldali és kormányközeli alapítvány, amelyről a 24.hu is megírta, hogy egyik percről a másikra megszerezte közel 500 magyar sajtótermék tulajdonjogát. Ezzel a lépéssel a reklámbevételek nagy része is a Fidesz médiaholdingjához kerülhet.

Sosem látott kormánypárti médiabirodalom állt össze vezényszóra
Fideszes felügyelőket kaptak a milliárdokat érő médiacégek, amelyekről a kormányközeli oligarchák egyszerűen lemondtak.

Szánthó, aki egyben az ugyancsak kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatója is, azt is hozzátette, hogy az alapítvány célja, hogy az ellenzéki médiának ne jusson olyan jelentős szerep a piacon, amilyen Orbán Viktor 2010-es megválasztása előtt volt neki.

Egészen más véleményen van az átalakításról Csáky Zselyke, a Freedom House európai és eurázsiai kutatási igazgatója, aki szerint

a magyar médiaszíntér a kommunizmus alatti állami sajtóra kezd hasonlítani.

Csáky azt mondta az amerikai lapnak, hogy a miniszterelnöknek a sajtó központosítására irányuló, merész intézkedése azt mutatja, hogy Orbán egyre inkább az ösztöneire hallgat és biztos benne, hogy bármit megtehet, az Európai Unió nem fogja hátráltatni.

A New York Times emlékeztet arra, hogy amikor 2010-ben a Fidesz hatalomra került, a Freedom House demokrácia indexe szerint Magyarország még erős demokráciának számított, mostanra azonban romlott a helyzet, és már csak félig konszolidáltnak számít. Ahogy a magyar sajtót is részben szabadként tartják nyilván, köszönhetően annak, hogy a listán 50 helyet zuhant az elmúlt 8 évben.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik