Belföld

Milliárdokat öntünk az egészségügybe, mégsem világos, mi jár a betegeknek

Az MTI-hez juttatta el közleményét a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége.

A dr. Balaton Péter által aláírt közlemény szerint az egészségügyi rendszer jól szabályozott. Az alkalmazottak foglalkoztatását, azok tevékenységét szerződések szabályozzák, egy gyógyító intézménynek sokszor ezret meghaladó szerződése van szolgáltatókkal, beszállítókkal.

Éppen ezért meglepő, hogy egy valakinek nincsen szerződése: a magyar állampolgárnak, aki milliárdos befizetései alapján (járulékával, adójával – mikor hogyan hívják) az egész egészségügyi rendszer működését lehetővé teszi! E szerződés megkötéséről, arról, hogy a befizetések alapján mi jár, mire jogosult, s mikor, ha beteg lesz (vagy mi nem jár), valahogy minden eddigi kormány elfeledkezett. Pedig egy ilyen szerződés alapján lehetne meghatározni, hogy mi a – sokat vitatott “különleges ellátás”, s milyen “kiegészítő biztosítások” köthetők, stb.

– fogalmaz a dokumentum.

A Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége szerint egy ilyen szerződés megkötése után

a betegnek gyógyítójával történő találkozása szabályozott és eredményes, s nem stresszel és konfliktussal terhelt lenne.

Nemrégiben dr. Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont igazgatója egy interjúban arról beszélt, hogy a kiegészítő szolgáltatások igénybevételéhez és a hálapénzes rendszer felszámolásához egy állami kézben lévő, kiegészítő egészségbiztosításra lenne szükség.

Varga Péter Pál: Orbán felhatalmazást adott az egészségügy rendbetételére, az Emmi kegyelmi helyzetben van
A kiegészítő biztosítás bevezetésével értelmét vesztené a paraszolvencia.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik