Belföld

Termékbemutató: 52 csaló vert át 345 nyugdíjast

Az idős embereknek csaknem 95 millió forintos kárt okoztak.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség 52 vádlottal szemben emelt vádat a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt.

345 sértettet csaptak be termékbemutatókon. A gyógyhatás kiváltására alkalmatlan termékek értékesítésével összesen csaknem 95 millió forint kárt okoztak.

Két vádlott találta ki, hogy idős, egészségügyi gondokkal küzdő sértetteknek gyógyhatás kiváltására alkalmatlan eszközöket adnak el termékbemutatókon. Telefonos központokat működtettek Budapesten, Tatabányán, Győrben, hogy ingyenes egészségügyi felmérésre hívják leendő ügyfeleiket és helyiségeket béreltek Szombathelyen, Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten, Érden és dolgozókat vettek fel, hogy egészségügyi felmérést színleljenek.

Két vádlott és a közvetlen irányításuk alatt a fenti városokban működtetett csoportok vezetői határozták meg a vádlott-társaik feladatát, utasításokat, tanácsokat adtak nekik, hogy az üzletekben megjelenő, jellemzően idős embereket miként tévesszék meg.

Az utasítások között szerepelt, hogy keltsék azt a látszatot, hogy a terméket kínáló személy orvos, egészségügyi dolgozó, ezért viseljen fehér köpenyt, nyakában legyen fonendoszkóp, a látszólagos orvosi  vizsgálat után közöljék az ügyféllel, hogy súlyos beteg, de betegsége javulni fog, ha megveszi a kínált terméket.

Az állították, hogy a kínált terápiamatrac, alvásgarnitúra, légtisztító, lágylézer karóra, a különböző masszírozó készülékek alkalmasak a színlelt állapotfelmérésnél megállapított súlyos, életveszélyes állapot kezelésére, gyógyítására.

45 vádlottat bűnszervezetben elkövetett több rendbeli csalással vádolnak. Velük szemben jellemzően fegyházban, illetve börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozták. További 7 vádlottat közokirat-hamisítássak vádolnak, ellenük pénzbüntetést indítványozott az ügyészség. 

Kiemelt kép: Thinkstock illusztráció

Ajánlott videó

Olvasói sztorik