Belföld

CEU-ügy: Az amerikai kormány csalódott

Ahogy korábban megírtuk, a CEU hétfőn bejelentette: a Lex CEU értelmében nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, így az Egyetem minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma hétfő délután közleményben reagált az ügyre, melyben azt írták:

Az Egyesült Államok kormánya csalódott, amiért a magyar kormány és a CEU nem írták alá az egyezményt, mely lehetővé tette volna, hogy az egyetem továbbra is folytassa Magyarországon az USA-ban akkreditált programjait.

Hozzátették, a magyar felsőoktatási törvény 2017 áprilisában történt módosítása óta elkötelezetten dolgoztak mindkét féllel egy olyan megoldás érdekében, melynek keretében a CEU megőrizheti „ezeket a nagy presztízsű magyarországi programjait”.

Az Egyesült Államok nagyra értékeli azt a szerepet, melyet a CEU és más amerikai oktatási intézmények töltenek be a magyar és az amerikai nép közötti kapcsolatok építésében, és a transzatlanti kötelék erősítésében.  Ezeknek az amerikai akkreditációjú programoknak a távozása Magyarországról veszteség a CEU közösségének, az Egyesült Államoknak és Magyarországnak

– közölték.

David Cornstein amerikai nagykövet egyébként októberben még arról beszélt, hogy még mindig lehet megoldást találni a CEU ügyére. „Még mindig van egy apró esély arra, hogy az ügy rendeződjék, de gyorsan kell cselekedni”, jelezte akkor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik