Belföld

Letartóztatták az edelényi fojtogatós rablókat

Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte annak a két gyanúsítottnak a letartóztatását, akik, miután egy kabátot húztak az idős férfi fejére, az elájult, ezt kihasználva pedig kirabolták.

A két fiatalember kedden a délutáni órákban bement az idős, mozgásában korlátozott férfi edelényi családi házába lopni. Az egyik gyanúsított 13 a másik 18 éves.

Az idős férfi felébredt a zajra. Ekkor a megzavart gyanúsítottak egy munkáskabátot húztak az idős férfi fejére, aki ettől eszméletét vesztette. Mikor magához tért, észlelte, hogy 65 ezer forintja eltűnt.

A Büntető Törvénykönyv általános szabályai szerint nem büntethető, aki a bűncselekmény elkövetésekor a 14. életévét még nem töltötte be. Ugyanakkor néhány súlyos bűncselekmény esetében már lehetőség van egy gyermekkorú elkövetőt felelősségre vonják. Ennek fontos feltétele, hogy a cselekmény elkövetésekor a gyanúsított betöltse a 12. életévét, illetve rendelkezzen tette következményeinek felismeréséhez szükséges szellemi és erkölcsi érettséggel.

Bűnösségük megállapítása esetén a fiatalkorú gyanúsított 5 évig, míg a felnőttkorú gyanúsított akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Fiatalkorú esetében kizárólag akkor van lehetőség a letartóztatásra, ha azt a bűncselekmény különös tárgyi súlya is indokolja. A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak elszöknének vagy elrejtőznének a hatóságok elől, illetve veszélyeztetnék a bizonyítást.

A bíróság elrendelte a két fiú letartóztatását. A fiatalkorú gyanúsított esetében ezt javítóintézetben kell végrehajtani. A végzés nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik