Belföld

Ki kell adnia a BKK-nak, hányan utaznak az éjszakai járatokon

Több évre visszamenőleg ki kell adnia a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK), hogy hányan utaznak az éjszakai járatokon, miután a Közlekedő Tömeg Egyesület jogerősen pert nyert a cég ellen.

2017-ben megelégeltük, hogy a szolgáltatások fejlesztésére hivatott BKK érdemi változtatást nem valósít meg a fontos és népszerű éjszakai szolgáltatásán, ezért úgy döntöttünk, hogy fejlesztési javaslatot dolgozunk ki az évek óta változatlan és egyre zsúfoltabb éjszakai hálózatra. Ennek megalapozásához kértük ki a jelenlegi járatok utasszámait a BKK-tól,

írta szombati közleményében a Közlekedő Tömeg.

A BKK a közérdekűadat-igénylésre a törvényi határidőt átlépve azt válaszolta, hogy az – egyébként elektronikus módon tárolt – adatok kiadása számukra jelentős munkaerő-ráfordítást jelentene, így azokat csak 1.397.000 forint munkadíjért adják ki. A Közlekedő Tömeg nem értett egyet a BKK válaszával, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultak, amely megállapította a jogsértést, ezért az egyesület pert indított, amelyet első- majd másodfokon is megnyert.

A BKK-nak 15 napja van arra, hogy a kért adatokat kiadja.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik