Belföld

Egyszer sem figyelmeztette a rendőr a pécsi hajléktalant, felmentették

Jogerősen is felmentette a Pécsi Törvényszék Gyulai Istvánt, akit életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése és a köztisztasági szabálysértés miatt állítottak pár héttel ezelőtt bíróság elé. A Pécsi Törvényszék hatályban tartotta a Pécsi Járásbíróság megszüntető határozatát.

A szabálysértési törvény rendelkezései szerint az életvitelszerű közterületi tartózkodás esetén is mellőzni kell a szabálysértési eljárás megindítását és helyszíni figyelmeztetést kell alkalmazni, ha az elkövető a rendőr felszólítására az elkövetés helyét elhagyja, vagy az elkövető a jelenlévő hatóság vagy más szerv vagy szervezet felajánlott segítségét elfogadva együttműködik a hajléktalan személyek részére fenntartott ellátások igénybevétele érdekében.

A helyszíni figyelmeztetéssel egyidejűleg a rendőr az elkövetőt tájékoztatja arról is, amennyiben az elkövetőt 90 napon belül 3 alkalommal e szabálysértés elkövetése miatt a helyszínen figyelmeztettek, azzal szemben az újabb elkövetéskor a szabálysértési eljárás megindítása nem mellőzhető.

Az eljárás során a bíróság megállapította, hogy a rendőr az október 26-i korábbi bíróság elé állítását követően az eljárás alá vont személyt a fentiek szerint nem figyelmeztette egy alkalommal sem, valamint a rendelkezésre álló adatok szerint nem volt bizonyítható az sem, hogy az eljárás alá vont személy a köztisztasági szabálysértést elkövette volna.

A bíróság határozata jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik