Belföld

Orbán: Mi Közép-Európában nem hozunk olyan döntéseket, amelyek ellentétesek az emberek akaratával

Orbán Viktor Prágában találkozott Andrej Babis cseh miniszterelnökkel. A magyar kormányfő beszélt arról, hogy

  • a paksi erőmű működtetésében és fejlesztésében cseh cégek is részt vesznek, és mindkét ország szerint szükség van a nukleáris energiára.
  • a gazdasági együttműködés számai soha nem látott mértékben javultak
  • a magyar gyógyszeripar jól teljesít Csehországban, az energiaszektorban is jelen vagyunk, míg Csehország a magyar mezőgazdaságban és a telekommunikációban.

Új dimenzióba léptek a magyar-cseh kapcsolatok az elmúlt években – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök cseh kollégájával, Andrej Babissal folytatott megbeszélése után, kettejük közös sajtóértekezletén pénteken Prágában. Orbán Viktor kijelentette, hogy az elmúlt években eldurvult az európai politika, és ezen a nehéz terepen csak a bátrak maradnak talpon. Az elmúlt időben Csehország szerinte több nehéz kérdésben bátor álláspontot alakított ki.

Azzal kapcsolatban, hogy a cseh külügyminiszter a közelmúltban a budapesti nagykövetséget törölte a kiemelt fontosságú cseh diplomácia képviseletek közül, Orbán Viktor elmondta: a koalíciós kormányzás nehéz és bonyolult tudomány, mindenesetre Magyarország szeretne Csehország szövetségese maradni. A kormányfő arról is beszélt, hogy elhibázott dokumentum az ENSZ globális migrációs csomagja, súlyos kockázatot von a saját állampolgárai fejére, aki aláírja. Szerinte a dokumentum olyan elvi tételeket fektet le, amelyek nem csökkentik, hanem serkentik az illegális migrációt.

Orbán Viktor szerint a tömeges migráció olyan súlyú kérdés, amelyben nem szabad dönteni az emberek megkérdezése nélkül, de Európában ma az emberek nem tudják elmondani a véleményüket vagy nem veszik azt figyelembe a vezetők, egyre inkább elitistává válik a politika.

Mi Közép-Európában azonban demokraták akarunk maradni, nem hozunk olyan döntéseket, amelyek ellentétesek az emberek akaratával

– jelentette ki. Hozzátette: a politikai rendszerek demokratikus jellegét teszteli a migráció.

Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy ismét szavaznak a migránsvízumról az Európai Parlamentben (EP), Orbán Viktor elmondta: érdeklődve figyeljük, milyen jogállami megoldásokat fejleszt ki az EP, úgy látszik, addig kell szavazni, amíg a helyes eredmény megszületik. A magát a jogállamiság őrének tekintő intézmény könnyen lép át jogállami normákat – tette hozzá.

Úgy vélte, mindennek az a tanulsága, hogy épp ideje, hogy leteljen a jelenlegi összetételű EP mandátuma, és az elfáradt képviselők hazamenjenek, helyettük pedig újak jöjjenek, akik értik, hogy más korszakba léptünk. Öt éve más világ volt Európában, mint most, és sem az EP, sem az Európai Bizottság nem képes felvenni azt a tempót, azt az új megközelítést, amelyet megkövetel ez az új világ – közölte.

Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök közölte: pro-Ukrajna kormány vagyunk”, Ukrajna mellett állunk, de míg a magyar ukránbarát kormány, Ukrajnában magyarellenes kormány van. Azonban nem változtatunk az álláspontunkon, továbbra is Ukrajna mellett állunk ebben a konfliktusban – hangoztatta.

Orbán Viktor prágai programja részeként később találkozik Milos Zeman köztársasági elnökkel is, majd Radek Vondrácekkel, a cseh képviselőház elnökével tárgyal.

(Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik