Belföld

Egyetlen ember dönt arról, kinek lehet trafikja és kinek nem

Már 2015 áprilisa óta nem ír ki új trafikpályázatot az állam, ellenben egyre több az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. által pályázat nélkül kijelölt nemzeti dohánybolt az országban — írta meg a napi.hu.

Bár kilenc budapesti trafik mellett többek között pécsi, szegedi és szombathelyi nemzeti dohányboltokra is ki lehetne írni új koncessziós pályázatot, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-nél (NDN) egyelőre nincs napirenden a kérdés. A cég a lap megkeresésére közölte: csak miniszteri döntést követően jogosultak pályáztatással kapcsolatos felhívást közzétenni, ilyet pedig nem kaptak.

Ez nem jelenti azt, hogy nem létesültek új nemzeti dohányboltok. Bár a cég 2015 áprilisa óta nem írt ki új trafikpályázatot, egyre több a spontán kijelöléssel odaítélt trafik.

Már 601 trafik működik “kijelöléses” alapon, főleg falvakban – ahol korábban eredménytelenül zárult a pályázat -, de Vácon, Érden és Sopronban is akad kijelölt trafikos.

A kijelölt 601 trafik közül feltűnően sok tartozik a Coop lánchoz.

A mindössze 264 lakosú Baranya megyei Erzsébet faluban pedig az önkormányzat tulajdonában lévő Erzsébeti Önkormányzat Nonprofit Kft. árulhatja a cigarettát, de az önkormányzati cég tevékenységei között az alkohol-kiskereskedelem és a szerencsejáték is szerepel — írja a lap.

A kijelölés az ND Zrt. saját hatáskörében lezajló folyamat, csak semmire nem kötelező javaslatot kérhetnek az önkormányzatoktól a kijelölt személlyel kapcsolatban, de végül Esküdt Gábor vezérigazgató szava dönt. A kiválasztott trafikos elvileg csak ideiglenesen, az új pályázat kiírásáig árulhat cigarettát, de új pályázat 2015 óta nincs.

Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik