Belföld

Megrovást szabott ki a bíróság az Index újságírójára

Megrovást kapott Dezső András, az Index újságírója.

A hvg.hu szerint a II. és III. kerületi ügyészség azért emelt vádat a szerző ellen, mert cikkeket közölt a „svédországi magyar nőként” a kormánypropagandában futtatott Natalie Contessa af Sandeberg büntetett előéletéről, amit az ügyészség személyes adattal való visszaélésnek ítélte meg.

Menekült kislányként került Svédországba a menekültektől rettegő nő
Svédország a 80-as évek elején fogadta be Natalie Contessa af Sandeberget, ahol lakást, segélyt kapott a menekültekkel nagylelkű szociális rendszertől.

Dezső András a vallomásában azt mondta, nyilvánosan hozzáférhető svéd hatósági adatbázisból dolgozott. Ezt a nyomozás alátámasztotta, a rendőrök is megtalálták azt az oldalt, ahol a kérdéses bűnügyek és ítéletek találhatók.

Az ügyészség egy év próbára bocsátást javasolt személyes adattal való visszaélés vétsége miatt, de a bíróság ezt megrovásra változtatta, aminél nincs enyhébb büntetés.

Dezső András a hvg.hu-nak arról beszélt, a jogszabályoknak megfelelően rendes tárgyalást kérnek, így a megajánlott megrovás helyett a tárgyalás után születik ítélet. Sőt, ő is perel a fideszes médiában róla megjelent állítások miatt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik