Belföld

Hajléktalanoktól szedett 100 százalékos uzsorát egy házaspár

A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség üzletszerűen elkövetett uzsora miatt nyújtott be vádiratot egy oroszlányi házaspárral szemben, akik három hajléktalan sértett rászorult helyzetét kihasználva rendszeresen kölcsönöztek 100 %-os kamat kikötésével úgy pénzt, hogy az így kötött megállapodások súlyos nélkülözésnek tették ki a fedél nélküli embereket. Egy nehéz anyagi körülmények közt élő ember pedig az uzsorakölcsönök törlesztése miatt vált hajléktalanná.

A pár az első hajléktalannak 2014 tavaszától 2015 februárjáig adtak kölcsönöket. A pénz átadását követő hónapok első napjaiban megvárták a járadékát felvevő rászorulót Oroszlányban, a Családok Átmeneti Otthona vagy a posta épülete előtt, és tőle a tartozásai kiegyenlítése fejében a kölcsönösszeg dupláját elvették.

A házaspár 2015 januárjában meghatalmazást íratott alá a hajléktalannal, hogy felvehesse a teljes 22.800,-Ft összegű szociális juttatását a postán. A hajléktalan a következő hónapban 20 ezer kölcsönt kért és kapott a vádlottaktól, majd a bankkártyáját a tartozása biztosítékául átadta a párnak.

Az uzsorások egy hónap múlva le is kapták a számlájáról azt a 19 ezer forintot, amit munkabérként kapott.

A házaspár tavaly és tavalyelőtt további három rászorulónak adtak kisebb összegű kölcsönöket 100 százalékos kamatra. Egy kerekesszékestől ötször is elvették a nyugdíját a kölcsönök miatt. Egy másik rászorulóval pedig a szociális járadék átvételéhez írattak alá meghatalmazást.

Egy anyagi nehézségekkel küzdő negyedik embertől is rendre elvették a nyugdíját. Ő az uzsorakölcsönök törlesztése miatt nem tudta tovább fizetni az albérletét, amely után hajléktalanszállóra került.

A házaspár tagadta, hogy elkövette volna a bűncselekményeket. Az ügyészség arra tett indítványt, hogy ha az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismerik, úgy a Tatabányai Járásbíróság a büntetett előéletű elsőrendű vádlottat 2 év 6 hó végrehajtandó börtönbüntetésre, míg a büntetlen előéletű másodrendű vádlottat 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Budapest, 2016. május 29.
A DIGI Távközlési És Szolgáltató Kft. portálja a River Estates A-kategóriás, modern, 9 emeletes irodaház földszintjén, a főváros XIII. kerületében, a Váci út - Dózsa György út találkozásánál.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.