Belföld

Így hallgattatták el az ellenzéket a parlamentben

Ahogy korábban megírtuk, több mint négy órán keresztül vitáztak a rabszolgatörvényről a parlamentben kedden. A vita végén Lezsák Sándor a házszabályra hivatkozva nem adott szót több, ismételten felszólalásra jelentkező ellenzéki képviselőnek és lezárta a vitát. Az Országgyűlés alelnöke ezt megelőzően Demeter Mártától önismétlés, Bangóné Borbély Ildikótól és Szél Bernadettől  pedig az ülésvezetés bírálata miatt vonta meg a szót.

A vita közben elrendelt szünetben azonban bekapcsolva maradt Lezsák mikrofonja, így hallható volt a parlamenti közvetítésben, ahogy segítőjével megbeszéli, hogy vessen véget a vitának, írja a hvg.hu.

A videón hallatszik, ahogy Lezsák és segítője arról beszél, hogy mégsem kéne ott ülni reggelig, bár „lehet, hogy ezt akarják”. A beszélgetés során felvetődik, hogy rendeljenek el újabb tárgyalási szünetet, majd Lezsák segítőjét felhívják telefonon.

Amikor azt kérdezi, mindenkinek szót kell-e adnia, a segítő azt feleli, hogy mondhatja azt, hogy nem ad szót annak, aki már volt. A házszabály fellapozása után a segítő közli, hogy lehet azt mondani, hogy feleslegesen ismétlik magukat a felszólalók, erre hivatkozva pedig meg lehet vonni tőlük a szót.

A szünet végét követően Lezsák még néhány képviselőnek megadta a szót, majd közölte, hogy a továbbiakban bárkitől megvonják, ha nem tér a tárgyra. „Mivel az Országgyűlés nem határozatképes, ezért az elnök dönt”, jelentette ki, majd a következő bő fél órában véget is vetett az ülésnek.

Kiemelt kép: Facebook/Szél Bernadett

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik