Belföld

Hadházy közös fellépést szorgalmaz a rabszolgatörvény miatt

Hadházy Ákos szerda délután Facebook-posztjában közölte, hogy javasolja a szakszervezetek és a pártok vezetőinek, hogy legyen közös fellépés a rabszolgatörvény néven elhíresült tervezet miatt.

Arra azért kíváncsi leszek, hogy ha valaki bead egy népszavazási kezdeményezést egy ilyen kérdéssel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényben maximalizálja a kötelező túlórák számát évi 249 órában?”, akkor azt mire hivatkozva utasítja el majd a „Nemzeti” Választàsi Bizottság? Nemzetközi egyezményt sért? (Ki tudja, lehet, hogy van egy titkos megállapodás a német autógyárakkal) Alaptörvényt érint? Nem a „parlament” hatásköre? Nem elég egyértelmű?

– írta a posztban.

Ahogy korábban megírtuk, a fideszes Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos által közösen benyújtott egyéni képviselői indítvány alapján módosítanák a Munka Törvénykönyvét, és

  • a jelenlegi maximum 1 évről 3 évre terjesztenék ki a munkaidőkeretet,
  • kollektív szerződés megléte esetén a jelenlegi 300 óráról 400 órára növelnék az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértékét,
  • és ha nincs kollektív szerződés, akkor 250-ről szintén 400 órára emelkedne a az elrendelt éves túlórák száma.

December 8-ára pedig országos demonstrációt hirdetett a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amelynek lényege, hogy tudassák a döntéshozókkal, elegük van ebből a jogalkotási folyamatból.

Kiemelt kép: 24.hu / Vadnai Szabolcs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik