Belföld

2 milliárdos adóhiány, 43 év fegyház, 100 millió forintos vagyonelkobzás az áfacsalási botrányban

A Szolnoki Törvényszék 11 tárgyalási napot követően hozott elsőfokú ítéletet hat, korábban az Európai Unión belüli tejkereskedelemmel foglalkozó személy, cégvezető és cégtulajdonos büntetőügyében. Ők egymással bűnszervezetként együttműködve több mint 2 milliárd Ft áfát csaltak el úgy, hogy a jobbára Szlovákiából beszerzett tejet itthon beszerzési ár alatt, nettó áron értékesítették, és az adóhatóságot megtévesztve nem fizették be az általános forgalmi adót.

Az ügy valamennyi vádlottját bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalásban mondta ki bűnösnek a bíróság, amiért hatukat, összességében 43 és fél év fegyházra és 43 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság közel 100 millió forintos vagyonelkobzást alkalmazott velük szemben.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész és a IV. rendű vádlott védője 3 munkanapot tartott fenn annak eldöntésére, hogy kíván-e fellebbezni. A tárgyaláson jelenlévő védők elsődlegesen felmentésért, másodsorban a kiszabott büntetés enyhítéséért fellebbeztek, így az ügy másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik