Belföld

Végre rászánta magát a kormány, hogy pénzt adjon a pszichiátria fejlesztésére

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ három projektben, összesen 9 milliárd forintot fordítanak a magyar pszichiátriai ellátás három különböző szegmense korszerű és magas színvonalú feltételeinek megteremtésére – írja közleményében az ÁEEK.

Az érzelmi és lelki zavarok megelőzése, megfelelő kezelése, a mentális zavarokban szenvedők gondozása és a magyar lakosság mentális egészségének elősegítése érdekében a felnőtt pszichiátriai ellátáshoz kapcsolódóan 2,3 milliárd forintos fejlesztést kap 13 megyei kórház az akut pszichiátriai ellátás komfortfokozatának javítása és a betegellátás biztonsági fokának növelése érdekében.

A magas kockázatot jelentő, agresszív pszichiátriai betegek ellátási feltételeinek megteremtése érdekében összesen 2,7 milliárdos fejlesztéssel teljesen új fekvőbeteg-ellátási formaként egy magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egység jön létre a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben. Ugyanitt felújítják a pszichiátriai és addiktológiai osztályokat is, és a Péterfy Kórház – Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet pszichiátriai és addiktológiai egységei is megújulnak.

Az egész országban összesen 45 gyermekpszichiáter dolgozik
Ungár Péter tette fel a kérdést, hogy hány pszichiáter van állami alkalmazásban.

A pszichiátriai gondozás és a lakosság közeli pszichiátriai ellátási feltételek javítása érdekében pedig 4 milliárd forintból fejlesztik az ország 35 pszichiátriai és addiktológiai gondozóintézetét. Három helyszínen új pszichiátriai gondozó, négy helyszínen pedig a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódó Nappali Terápiás Részleg jön létre.

Minderről Budapesten sajtótájékoztatón számolt be dr. Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár, valamint a terület elismert szakemberei. A szakmai konferenciát, Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, dr. Németh Attila, a Nyírő Gyula OPAI, főigazgató főorvosa és dr. Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke nyitotta meg.

A fejlesztések az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP-2.2.6-VEKOP-16-2016-00001 „Pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése”, az EFOP-2.2.0-16-2016-00005 „Pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése keretében a szakellátások minőségének és hozzáférésének javítása” és az EFOP-2.2.0-16-2016-00008 „Pszichiátriai és addiktológiai gondozóhálózat fejlesztése” című kiemelt projektek keretei között), a Széchenyi 2020 program keretében valósulnak meg.

Semmiből sem lehet igazán meggyógyulni
Agresszió, depresszió és addikció jellemzi az elmúlt másfél évtizedünket, mondja Rigó Péter pszichiáter. Mi a baj velünk, és mit tehetünk azért, hogy ne érezzük szorongató helynek a világot?

Kiemelt kép: Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház felújított pszichiátriai osztálya 2016. március 11-én. A 64 ágyas pszichiátriai osztály teljes körű, a 69 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztály pedig részleges felújításon esett át, a beruházás 69 millió forintba került.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.