Belföld

Lelépett, idegenekre bízta a sokkos állapotban lévő vérző gyerekeit a baleset után

A Győri Járásbíróság első fokú ítéletében G. E. vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának és közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt egy év hat hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönre és egy év hat hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott idén márciusban Győr környékén közlekedett a kocsijával. Az autó hátsó ülésén szállította a 9 és 11 éves gyermekeit, valamint egy szintén 9 éves gyermeket. Egyiküknek sem volt bekötve a biztonsági öve.

Amikor egy kereszteződéshez értek a vádlott  53-58 km/h sebességgel jobbra akart kanyarodni. A sebesség túllépése miatt azonban megijedt, és elveszítette az uralmát a kocsi felett, majd frontálisan belerohant a közelben lévő templom fém kerítésébe. A kerítést kidöntve tovább sodródott és végül a kertben álló szobornak csapódott.

Az ütközést követően a gyermekek sokkos állapotba kerültek és részben vérző, részben látható deformitással járó sérüléseik keletkeztek. A sofőr nem győződött meg ezen sérülések jellegéről. A sofőr telefonált a baleset után, de nem gyerekeihez hívott orvosi segítséget, őket a helyszínre érkező tanúkra hagyta

A sofőr előbb házastársához, majd családi házukhoz ment, ahonnan végül ismeretlen helyre távozott és csak körözésének elrendelését követően, másnap reggel jelentkezett a rendőrségen. A sofőr 11 éves fiának keze eltörött, gyógytartama 42 nap, míg a másik két gyermek sérülései 8 napon belüli gyógytartamúak. A sofőr maga is megsérült a balesetben, sérüléseinek gyógytartama 28 nap.

A bíróság az ítélet indokolásában rámutatott, hogy a balesetet a sebesség túllépése okozta, amelynek következtében a sofőr nem volt képes a járművet biztonságosan az úton tartani. A sofőr a sérült gyermekek ellátása helyett a helyszínről távozott, őket ismeretlen személyek gondoskodására bízta.

A bíróság hangsúlyozta, hogy a közúti balesetek bekövetkezésekor elsődlegesen a balesettel érintett személyek vannak abban a helyzetben, hogy azonnal segítséget nyújtsanak. A jármű vezetője elmulasztotta ezt az erkölcsi és jogszabályi kötelezettséget, azonban enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy ő maga is 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett és sokkos állapotba került.

Szintén enyhítő körülményként értékelte, hogy a sofőr a balesetet követően segédkezett a templom kertjének rendezésében és igyekszik az általa okozott anyagi kárt megtéríteni.

Figyelemmel arra, hogy a vádlott két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, a bíróság előzetesen mentesítette a vádlottat a hátrányos jogkövetkezmények alól annak érdekében, hogy a munkáját megtarthassa.  A döntés végleges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik