Belföld

Nagy havazás jön, készültségben a közútkezelő

A következő napokban jelentősebb mennyiségű friss hó hullhat.

Az előrejelzések alapján Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye hegyvidéki területein, a Bakonyban lehet jelentősebb havazás, az ország többi részén kisebb, lepel vastagságú hótakaró alakulhat ki.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra figyelmeztet, hogy szakemberei a következő napokban 12 órás váltott műszakban végzik ugyan a hóeltakarítást, síkosságmentesítést, de fokozott óvatossággal kell  vezetni az intenzívebb havazásban érintett területeken.

Kiadós eső után havas eső, ónos eső, havazás
Kiadták a veszélyjelzést, néhány helyen egy havi csapadék is eshet.

Az intenzívebb havazásban érintett területeken, főleg az Alpokalján, a Bakonyban, a Mátrában, a Bükkben és a Zemplénben alakulhat ki jelentősebb mennyiségű friss hó hétfő estétől szerda reggelig.

A Magyar Közút a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést először az autópályákon, autóutakon, főutakon, a felüljárókon és a hidakon kezdi meg. A havazás előtt a megelőző sószórást elvégzik, de a munkát nehezíti a folyamatos esőzés, mert a szóróanyagot lemossa a burkolatról.

Arra figyelmeztetik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumit mindenképpen cseréljék le a téli közlekedésre alkalmas abroncsra, az intenzívebb havazásban érintett területeken hosszabb menetidővel számoljanak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt ajánlja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak Útinform szolgálata weboldalán az aktuális út- és látási viszonyokról, a forgalmi helyzetről.

Kiemelt kép:  MTI / Komka Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik