Belföld

Elios-ügy: Már Vácon sem nyomoznak, sőt a rendőrség megdicsérte a várost

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a rendőrség a váci közvilágítási közbeszerzés miatt is – értesült a 24.hu. A munkát a Pest megyei városban is a korábban Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltségében álló Elios Innovatív Zrt. végezte el. A rendőrség döntése azért is különös, mert a váci közvilágítás korszerűsítését még a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is szabálytalannak találta, és 20 millió forintra büntette az önkormányzatot.

Arra februárban derült fény, hogy Vác is szerepelt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében, ami a gyanús közvilágítási projekteket sorolta. Vácra 3 ezer új lámpát telepített az Elios 2015-ben, ám az akkor Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég olyan lámpákat is lecserélt, amiket nem lehetett volna. Öt évvel korábban ugyanis egy másik uniós programban már 441 lámpát kicseréltek a településen. A fideszes Fördős Attila vezette önkormányzat 211 lámpát mégis ezek közül is lecseréltetett vagy módosíttatott az Eliosszal. Miközben az uniós támogatásból felszerelt lámpák még fenntartási időszakban voltak.

Ám amíg a fejlesztési tárca a szabálytalanságok miatt megbüntette a települést, a rendőrség a nyomozást megszüntető határozatában még meg is dicsérte a várost. 

Az ügyben eljáró Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerint

megállapítható, hogy projekt megvalósítása során az önkormányzat és azt képviselő személyek a város érdekeit szem előtt tartva jártak el az újabb LED-es korszerűsítés kapcsán.

A lámpacserék miatt különös módon a település fideszes polgármestere és a Vácért Lokálpatrióta Egyesület egyik önkormányzati képviselője, Ferjancsics László is feljelentést tett, ám közülük csak a polgármestert hallgatta meg a rendőrség. Az egyesület képviselője megkeresésünkre azt mondta:

Vác önkormányzatát – és ezzel a váci polgárokat – húszmilliós kár érte, hiszen ennyi pénzt kellett visszafizetni az államnak, azért is, mert olyan helyekre is felszereltettek lámpákat, ahova nem szabadott volna. Sajnálatosnak tartom, hogy sem engem, sem azt a személyt nem hallgatta ki tanúként a rendőrség, aki dokumentumokkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy a váci városházán tudták, mely lámpákhoz nem nyúlhatnak hozzá. A rendőrség érvelése, miszerint az önkormányzat a projektben a város érdekeit szem előtt tartva járt el, megmosolyogtatónak tartom. A városnak ugyan milyen érdeke fűződött ahhoz, hogy húszmilliót bukjon szabálytalanságok miatt?

Érdekes egybeesés, hogy a pécsi Elios-ügyben hasonló dicséretet fogalmazott meg a rendőrség. Abban az esetben még azt is hozzátették, hogy „gondos előkészítés előzte meg a közvilágítás korszerűsítését”.

Elios-ügy: Pécsen sem nyomoznak tovább
A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény.

További furcsaság az is, hogy a váci nyomozást egy héttel azelőtt választotta le a rendőrség az Eliost érintő alapügyben folytatott eljárásról, minthogy az utóbbit megszüntették volna. Kérdéses, egyáltalán miért volt szükséges az ügyek elkülönítése, hiszen a szóban forgó váci ügyet is szinte azonnal megszüntette a rendőrség.

Emlékezetes, az OLAF komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által különböző önkormányzatoktól elnyert 35 közvilágítási projektje kapcsán. Olyannyira, hogy mint a 24.hu elsőként megírta: 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta a szervezet. Az Elios-ügyről szóló cikkeinket itt olvashatják.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik