Belföld

18-19 nappal többet dolgoztatnák a kormánytisztviselőket

Olvasónk hívta fel a figyelmünket, milyen változtatásokat terveznek a kormánytisztviselők munkarendjénél és szabadságánál abban a törvényjavaslatban, melyet a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely nyújtott be nemrég. A tervezet alapján úgy véli, az elbocsátott munkavállalók miatt keletkező kapacitáshiányt (jelenleg is létszámstop van) a kormány a maradók hajszolásával kívánja kitölteni.

Megkurtítják az alapszabadságot

A jelenleg érvényben lévő általános szabályok (=Munka Törvénykönyve) szerint a dolgozóknak 20 munkanap alapszabadság jár. A közszolgálati tisztviselőkról szóló törvény alapján viszont a kormánytisztviselőket 25 munkanap alapszabadság illeti meg. A benyújtott törvényjavaslat szerint azonban

  • a jövőben a kormánytisztviselők is csak évi 20 munkanap alapszabadságra lennének jogosultak.

A kormányzati ügykezelők alapszabadsága egyébként jelenleg is 20 munkanap.

Csak a fizetés marad

A munkaközi szünet a Munka Törvénykönyve szerint hat órát meghaladó munkavégzés esetén 20 perc, minden további három óránál plusz 25 perc, napi legfeljebb 60 perc. És a készenléti munkaköröket kivéve a munkaközi szünet nem a munkaidő része.

A kormánytisztviselők jelenleg ennél kicsivel jobb helyzetben vannak: hat óra feletti munkavégzésnél 30 perc a munkaközi szünetük, és minden további három órára jár még 20 perc. És ezt jelenleg a munkaidőn belül kell biztosítani, a munkavégzés megszakításával. A változás annyi lenne a tervezet szerint, hogy

  • a munkaközi szünetet a munkaidőn túl lehetne csak biztosítani a kormánytisztviselőknek is.

És közben a bértáblához nem nyúlnának. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi bérért többet kell majd dolgozniuk, és kevesebb lesz a szabadidejük.

Fotó: Soós Lajos / MTI

18-19 nappal többet kell dolgozniuk egy évben

Konkrétabban: a tisztviselőknek a munkaidőn kívülre helyezett munkaközi szünet miatt

  • heti öt nappal, nyolc órás munkaidővel számolva 150 perccel, azaz 2,5 órával tovább kell bent maradniuk a munkahelyükön.

Azaz ennyivel kevesebb idejük marad saját ügyeik intézésére, bevásárlásra, mosásra, főzésre, takarításra, kikapcsolódásra, pihenésre, valamint a családjukra.

2019-ben 250 munkanap lesz. Olvasónk szerint ha az átlagos szabadságok számát levonjuk, akkor kb. 220 munkanap marad, azaz 44 hét. Így éves szinten már 6600 pluszperc, 110 pluszóra, 13,75 plusznap jön ki a munkaközi szünet szabályának megváltoztatása miatt. Ha ehhez hozzászámítjuk az 5 nap alapszabadság-elvonást is, akkor minden kormánytisztviselő 18-19 napot veszít egy évben, összesen ennyivel lesz kénytelen több időt tölteni a munkahelyén.

A tervezet olvasónk szerint a kifelé kommunikálttal szemben nem családbarát, de főleg nem munkavállaló-barát. A helyzet sokakat elkeserít és ellehetetlenít, jegyezte meg.

Kiemelt kép: Mohai Balázs /  MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik