Belföld

15 évet kaphat a hajléktalanokkal végző 16 éves fiú

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az ún. tatabányai kettős hajléktalan gyilkosság ügyben az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a fiatalkorú vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés súlyosítását indítványozza.

Az elsőfokon eljáró Tatabányai Törvényszék tizenhárom és fél év fiatalkorúak börtönére ítélte a 16 éves M. Apollót, aki tavaly tavasszal egy éjszaka olyan súlyosan bántalmazott két hajléktalant Tatabányán, hogy mindketten a helyszínen meghaltak.

A fiú az édesanyjával és 5 éves öccsével Tatabányán egy 37 nm-es egyszobás albérletben élt. Az édesanyja gyakran dolgozott délutános műszakban, ezért késő este járt haza, a fiú dolga volt ilyenkor, hogy az öccsét az óvodából elhozza és vigyázzon rá. A vádlott 2017 tavaszán átkerült egy speciális nevelési igényű gyermekek részére fenntartott iskolába, ahol hetedikes volt. Nem szeretett ide járni, ezért rendszeresen lógott az iskolából. Mivel az édesanyjától nem kapott pénzt, ezért időnként mutatványosoknál dolgozott.

2008-ban már nyilvántartásba került a Gyermekjóléti Központnál az iskolai magatartása és a rossz tanulmányi eredményei miatt, azóta folyamatosan gondozásban volt. Két évvel ezelőtt bement a gyámhatóságra és kérte, hogy vegyék állami gondozásba, mert az édesanyja csak az öccsét szereti. 2017 áprilisában intézeti nevelésbe vétele is felmerült magatartási problémái miatt.

Tavaly április 30-án éjfél körül a fiú egy parkon keresztül indult haza. Útközben az egyik buszmegállónál észrevette, hogy a várórészben betakarózva alszik egy hajléktalan, akiben felismerte B. T. sértettet, akivel húsvétkor egy alkalmi munka kapcsán összeveszett. A fiú odament hozzá és felkeltette, hogy beszéljen vele a korábbi sérelméről, de a hajléktalan elküldte.Ezen a fiú annyira felháborodott, hogy  ököllel, nagy erővel ütni kezdte a fejét. Az ütésektől a hajléktalan a földre került, de a fiatalember még ekkor sem hagyta abba a bántalmazást. Tovább ütötte a fejét, majd a földön fekvő sértettet nagy erővel rugdosni kezdte a fején, nyakán, mellkasán, hasán, majd a nyakára lépett.

A hajléktalan a helyszínen életét vesztette. A vádlott e napon a lépcsőházukból éjjel 2 órát követően eltávozott, és elhaladt egy füves területen. Észrevette, hogy a presszó kerthelyiségében lévő  egyik padon alszik F. V. B., aki ugyancsak  hajléktalan. A fiú  odament hozzá, felkeltette és közölte vele, hogy magánterületen tartózkodik, menjen el innen. Az álmából ébredt hajléktalan szitkozódni kezdett, erre a vádlott megfogta, kiráncigálta a padok közül, egészen a presszótól 20 méterre lévő 4 lépcsőfokig., ahol a sértett a vállán megütötte a vádlottat.

Ezután a fú ököllel ütni kezdte a ejét, testét, majd többször is combon rúgta. Ettől a hajléktalan a földre esett. A tini a földön fekvő hajléktalan fejét ököllel tovább ütötte, majd test szerte, nagy erővel megrugdosta. A sértett a helyszínen életét vesztette. A fiú lehúzta cipőit, azokat magával vitte, a lakásukhoz tartozó lépcsőházban kicserélte a saját cipőjét a sértett cipőire, bement a lakásba, ahol evett, tévét nézett, majd lefeküdt aludni.

Az emberölés bűntette és kétrendbeli kifosztás miatt elítélt fiú a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható feltételes szabadlábra. Az elsőfokú ügyész az ítélet ellen súlyosításért, a lehető leghosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezett, amit a másodfokú ügyészség fenntartott.

A másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott, azonban a többszörösen minősülő élet elleni bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlya, az ölési cselekmények brutalitása, a cselekmények után tanúsított teljes közöny példaértékű, kivételes, a legszigorúbb büntetés kiszabását indokolja.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője, Fejes Péter lapunknak azt mondta, hogy ez a fiú esetében a halmazati büntetés, azaz a kifosztás miatt 15 év. Ha a másodfokú bíróság jóváhagyja a fellebviteli főügyészség indítványát, akkor a 16 éves fiúnak ennyi időt kell majd a börtönben töltenie.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Budapest, 2016. május 29.
A DIGI Távközlési És Szolgáltató Kft. portálja a River Estates A-kategóriás, modern, 9 emeletes irodaház földszintjén, a főváros XIII. kerületében, a Váci út - Dózsa György út találkozásánál.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.