Belföld

Pákh Imre: Nem partizánkodtunk

Tíz év után lezárult a Fővárosi Ítélőtáblán az„őssejtügy”, amelyben a világhírű műgyűjtő, Pákh Imre mellett olyan népszerű emberek kerültek a vádlottak padjára, mint Seffer István sebész, illetve Fásy Ádám zenész. A jogerős döntés megállapította, hogy nem történt csalás, és a vádlottak nem is vezették félre a súlyos betegeket. Az ügy elsőrendű vádlottja, Pákh Imre nyilatkozott a 24.hu-nak a jogerős döntés után.

A Fővárosi Törvényszék tavaly decemberben Pákh Imrét és hét társát többrendbeli csalás, emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése és emberi test tiltott felhasználásának bűntette miatt halmazati büntetésül – végrehajtásában felfüggesztett – szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte. A külföldi vádlottakat emellett határozott ideig kiutasították Magyarországról.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlottak az általuk létrehozott cég keretei között embrionális őssejtekkel végeztek terápiás célú kezeléseket 18 esetben gyógyíthatatlan vagy súlyos betegségben szenvedő embereken, illetve 3 esetben fiatalítás céljából, nagyrészt anyagi ellenszolgáltatás fejében, ehhez azonban nem volt engedélyük. A szolgáltatást igénybe vevőket több esetben megtévesztették, illetve tévedésben tartották.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész és valamennyi vádlott védője is fellebbezett. Előbbi súlyosításért, utóbbiak pedig felmentésért.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak, a súlyosítás érdekében bejelentett ügyészi fellebbezést fenntartotta.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a bizonyítékok megfelelő mérlegelésével kellő indokát adta annak, hogy a vádlottak védekezésével szemben mely bizonyítékokat és miért fogadta el. Álláspontjuk szerint a tényállás nagyrészt megalapozott volt, és csak olyan kisebb fokú megalapozatlansági hibában szenvedett, melyet a másodfokú eljárásban korrigálni lehetett.

A másodfokú bíróság szerint a vádlottak tevékenysége az embrionális őssejtek kezelés keretében történő értékesítésére irányult, melynek célja a befektetés megtérülésén kívül a jövőbeni kísérletek költségének fedezése és a gyógyítás volt, bízva abban, hogy az ahhoz szükséges engedélyeket megszerzik.

A tanács elnöke indokolásában kiemelte, hogy valamennyi beteg tisztában volt azzal, hogy az elismert orvosi kezeléseknek nem képezi részét az embrionális őssejtkezelés, azt a társadalombiztosítás nem támogatja, és a hatékonysága sem volt tudományosan bizonyított.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A másodfokú bíróság mellőzte a tényállásból azokat a megállapításokat, amelyek szerint a vádlottak kihasználták betegek kiszolgáltatott helyzetét és megtévesztették őket a gyógyulás reális lehetőségével, illetve hogy elhallgatták volna azt, hogy az általuk kínált őssejttel való kezelés hatékonysága nem bizonyított, azt nem jogosultak elvégezni, és azért ellenértéket sem kérhetnek. Az ítélőtábla szerint nem történt csalás és jogtalan haszonszerzés, és nem is vezették félre a pácienseket.

A másodfokú bíróság kutatás szabályainak megszegésében találta bűnösnek a vádlottakat, melyet II., III. és V. r. vádlott társtettesként, I., IV., VI., VII. és VIII. r. vádlott bűnsegédként követtek el. A bűnösség körének szűkülésére figyelemmel az ítélőtábla a vádlottak halmazati büntetését pénzbüntetésre enyhítette. A másodfokú határozat jogerős és végrehajtható.

Örülök, hogy lezárult végre ez a tíz éve tartó ügy. Nekem ebből az egészből úgy tűnik, hogy bizonyos iratok hiányoztak az ügyből. Én még mindig azon az állásponton vagyok, hogy volt engedélyünk. Úgy látszik, hogy a bíróság is átlátta a részünkről lévő jóindulatot, és azt, hogy nem partizánkodtunk, hanem próbáltuk beszerezni az iratokat. Az ötletünk az volt, hogy Magyarország az őssejtkutatás úttörője legyen

– nyilatkozta lapunknak Pákh Imre.

Kiemelt kép: Bruzák Noémi / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik