Belföld

Megszüntették a Malina Hedvig elleni büntetőeljárást

A Győri Járási és Nyomozó Ügyészség bizonyítékok hiánya miatt szüntette meg a szlovák hatóságok által Zsák-Malina Hedvig ellen hamis tanúzás és más bűncselekmény miatt indított büntetőeljárást.

A szlovák ügyészség 2014-ben a Nyitrai Járásbírósághoz benyújtott vádiratában azzal vádolta meg Zsák-Malina Hedviget, hogy a rablás bűntette miatt 2006-ban indult rendőrségi nyomozásban a hamis tanúzás törvényes következményeire történt figyelmeztetéseket követően a nyomozó hatóság által foganatosított tanúkénti kihallgatásain valótlan vallomást tett. E szerint 2006. augusztus 25-én 7 óra 30 körüli időben Nyitrán, a Mostná utca híd mögötti részén, miután valakivel magyarul beszélt, két személy rablótámadást követett el ellene úgy, hogy testszerte bántalmazták, harisnyanadrágját, blézerét le-, fülbevalóját kivetették vele, és elvették pénztárcáját, amivel elkövette a hamis tanúzás és a hamis eskü vétségét.

Zsák-Malina Hedvig kérelmére a Nyitrai Járásbíróság kezdeményezésére, a Szlovák Köztársaság Igazságügyi Minisztériumának a büntetőeljárás átvételére tett felajánlását Magyarország Legfőbb Ügyészsége elfogadta. Ez alapján a hamis tanúzás bűntette miatti nyomozást az ügyben hatáskörrel és – a terhelt állandó lakóhelyére figyelemmel – illetékességgel rendelkező Győri Járási és Nyomozó Ügyészség folytatta le.

A Zsák-Malina Hedvig ellen indított büntetőeljárás tárgya az volt, hogy tényszerűen, kétséget kizáróan megállapítható-e, hogy sérelmére nem követték el Nyitrán az általa állítottak szerinti támadást. Ez esetben lenne ugyanis bizonyítható terhére a hamis tanúzás bűntette. A Győri Járási és Nyomozó Ügyészség jellemzően a szlovák bűnüldöző szervek által lefolytatott, és a magyar hatóságok által átvett eljárás során rögzített, rendkívül nagyszámú, ám ellentmondásos bizonyítékokat egyenként és összefüggésükben értékelve döntött az eljárás megszüntetéséről. A kiterjedt szakértői és tanúbizonyítás, valamint a számos bizonyítási cselekmény elvégzését követően sem lehet ugyanis megállapítani, hogy Zsák-Malina Hedviget nem érte támadás. Ebből adódóan arra sem lehet kétséget kizáró következtetést levonni, hogy Zsák-Malina Hedvig tanúvallomásaiban az ügy lényeges ténye, vagy körülménye tekintetében hamis tartalmú tanúvallomást tett volna.

Tekintettel tehát arra, hogy a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg az, hogy Zsák-Malina Hedvig elkövette a terhére rótt bűncselekményt, valamint arra, hogy e vonatkozásban eredmény a nyomozás folytatásától sem lenne várható, az ügyészség az egyetlen okszerű és törvényes megoldásként a büntetőeljárást megszüntette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik