Belföld

Tovább dagad a pénzügyőrök vesztegetési botránya – 15 embert állítottak elő

Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytat nyomozást a röszkei határátkelőhelyre beosztott pénzügyőrök ellen.

Mint ismert, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben az ügyészség május végén az együttműködő szervekkel közösen  számos helyszínen tartott házkutatást és 33 pénzügyőrt gyanúsítottként hallgatott ki.

Az ügyben kedden a Központi Nyomozó Főügyészség a Készenléti Rendőrség és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak bevonásával ismét több helyszínen hajtott végre széles körű nyomozati cselekményeket, ez alkalommal 15 pénzügyőr előállítására és gyanúsítotti kihallgatására került sor.

Az ügyészség 6 őrizetben lévő pénzügyőr esetében szerdán dönt arról, hogy indítványozza-e letartóztatásuk elrendelését a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírájánál.

A nyomozás eddigi adatai szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság állományába tartozó pénzügyőrök 2017 októbere és 2018 májusa között rendszeres haszonszerzésre törekedve jogtalan előnyként készpénzt fogadtak el a Magyarország államhatárát átlépő külföldi állampolgároktól. A rendelkezésre álló adatok szerint a pénzügyőrök tevékenységüket összehangolva 4350 esetben követtek el korrupciós bűncselekményt.

Az ügyben eddig 48 gyanúsítottat hallgattak ki. A korábban meggyanúsított pénzügyőrök közül 11-en vannak letartóztatva.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik