Belföld

Lebukott a rendőrség, hazudtak a túlórapénzekről

Bár az Index korábban dokumentumokkal bizonyította, hogy a Szabolcs megyei rendőrfőkapitány trükközik a fizetett túlórákkal, a rendőrség tagadott. A portál most újabb dokumentumokat tett közzé, amelyek bizonyítják, hogy a rendőrök nem önszántukból választották, hogy pénz helyett szabadidőben kérik a túlórák kompenzálását, egyszerűen nem volt más választásuk.

A lap ezúttal egy olyan levelet tett közzé, amit nem Farkas József főkapitány írt, hanem neki írt egy rendőr ezredes. A levélből kiderül, hogy korábban Farkas arra utasította az ezredest, vizsgálja felül a kapitányságokra 2016-os évben vonatkozó alapjogcímes túlórákat „a jelenleg alkalmazott túlóra elrendelési gyakorlat esetleges megváltoztatása” érdekében.

A levélben az ezredes egy kimutatást is közzétett arról, hogy 2016-ban a kapitányságokon mennyi túlóra volt, és ebből mennyit ellentételeztek pénzzel, mennyit szabadidővel. Ebből kiderül, hogy abban az évben a rendőrkapitányságokon összesen 37 842 túlórát számoltak el, amelyből mindössze 2811 túlórát fizettek ki pénzben a rendőröknek, a többit szabadidővel csúsztathatták le — írják.

Az ezredes levele úgy folytatódik, hogy az adatok azt tükrözik,

az állományilletékes parancsnokok mennyire igyekeztek betartani a pénzbeli megváltásra jelölt túlórák elrendelésére vonatkozó szabályt, illetve mennyire próbálták elkerülni az ilyen elrendeléseket.

Majd az ezredes szó szerint felhívja Farkas figyelmét arra, hogy „

tényeges mennyiségbeli különbségek vannak a pénzbeli, illetve a szabadidős megváltásra elrendelt túlórák között.

Tehát  a rendőrök a törvény szerint választhatnának, hogy pénzzel vagy szabadidővel akarják-e kiváltani a keletkezett túlórákat, ám a megyei rendőrkapitány utasításai miatt a gyakorlatban ezt nem tehetik meg.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik