Belföld

Maga alá temeti az adósság a kórházakat, jövőre még nagyobb bajba kerülhetnek

A Népszava írt tudósítást az Orvostechnikai Szövetség jubileumi konferenciájáról, amelyen egy égetően aktuális kérdésről, a kórházak adósságrendezéséről is szó volt. Kiss Zsolt a rendezvényen elmondta:

a kórházi vezetők helyében nem számítana olyan adósságrendezési csomagra, amilyen tavaly volt.

Rásky László, a szervezet főtitkára a lapnak úgy fogalmazott: elfogadhatatlan lenne, ha év végéig tényleg nem jutnának a pénzükhöz. A teljes kórházi adósság 51 milliárdjából csak az ő tagvállalataiknak húsz milliárddal tartoznak az intézmények. Csak októberben több mint ötmilliárddal nőtt az kórházak tartozása. Kiss Zsolt is beszélt arról, nem tartja szerencsésnek, hogy rendre az év vége felé kerül szóba a konszolidáció, rendszerszerű beavatkozásra lenne szükség. Emlékeztetett: a tartós rendezés érdekében az egészségbiztosító már tavaly azt javasolta, hogy adósságrendezés helyett a működés finanszírozására találjanak fedezetet.

Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem igazgató-helyettese elmondta: az államosítás is növelte az eladósodást, a kórházak működtetéséből erősen hiányzik az önkormányzatok pénze, a helyhatóságok az államosítás előtti utolsó évben 120 milliárd forinttal egészítették ki az E-Alaptól érkező finanszírozást.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik