Belföld

Felmentette a bíróság a hajléktalan nőt, aki élettársa halála miatt került utcára

A Fővárosi Bíróság jogerősen felmentette az „életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértésével” első budapesti hajléktalanként megvádolt 62 éves nőt, aki néhány hónapja élettársa halála miatt került utcára – írja az Utcajogász.

A 62 éves nő a jogszabályi definíció szerint sem él életvitelszerűen az utcán, mivel élettársa halála miatt került oda, de ezen változtatni akar. Az első fokon eljáró bíróság a XI. kerületi Feneketlen tónál előállított nőt figyelmeztetésben részesítette.

Nem elég a büntetés, az eljárással külön megalázzák a hajléktalanokat
A bíróságok tehetnek legtöbbet azért, hogy megsemmisítsék az október közepén életbe lépett hajléktalantörvényt.

Ez azt jelentette, hogy a bíróság szerint a nő szabálysértést követett el, ezért a bíróság „rosszallását fejezi ki az elkövetett cselekmény miatt” és felhívta a figyelmét arra, hogy „a jövőben tartózkodjon szabálysértés elkövetésétől”.

A nőt az Utcajogász jogászai képviselték, akik fellebbeztek az elsőfokú döntés ellen, és sikerrel jártak.

A másodfokon eljáró törvényszék megállapította, hogy nem történt szabálysértés, arra jutottak, hogy az első fokon eljáró bíróság nem megfelelően értelmezte a hajléktalan nő azon nyilatkozatát, hogy nem akar utcán élni.

Szerintük ugyanis ez azt jelenti, hogy szándékában áll valamilyen lakó- vagy tartózkodási helyre visszatérni, ez a szándék pedig kizárja az életvitelszerű közterületi tartózkodást, hiszen annak a jogszabály szerint feltétele ezen szándék hiánya.

A bíróság ítéletében hivatkozott arra a 2012-es alkotmánybírósági határozatra, amely szerint „az elkövetői akarattól függetlenül fennálló élethelyzetet büntetni nem lehet”, azaz a bíróság értelmezésében az életvitelszerű közterületi tartózkodás nem tevékenység, mulasztás, hanem állapot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik